reklama

Hacker nabízel citlivé údaje k více než miliardě účtů, bezpečností úřady po eliminaci duplikátních účtů mezi jednotlivými společnostmi zjistily, že o přístupové údaje přišlo více než 272,3 milionů uživatelů.

I když je většina napadených účtů z ruského serveru, kolem 57 milionů účtů bylo právě z Ruska, je třeba průlom v bezpečnosti nezanedbat.

Hotmail od společnosti Microsoft přišel podle portálu Techinsider o 33 milionů přístupových údajů, 40 milionů tvoří účty z Yahoo, 24 milionů Gmail od Google. Zbytek tvoří účty z Německa, Číny a dalších zemí, je tak těžké zjistit, které účty jsou v bezpečí a které ne.

Často hackerům stačí zajistit si přístup k jednomu zdroji a k dalším se již dostanou pomocí těchto informací, protože lidé používají stejné uživatelské jméno a heslo u více služeb. I když společnosti nabízí různé stupně ochrany, největší měrou na bezpečnosti se podílí sám uživatel.

Mezi základní bezpečnostní opatření patří nepoužívat stejné uživatelské údaje u více služeb a to ani uživatelské jméno. Je dobré pravidelně aktualizovat heslo, to že je email napaden a má do něj přístup cizí osoba občas ani nejde poznat.

Většina velkých společností nabízí vícefázovou ochranu, která je sice zdlouhavější na přihlašování, ale bezpečnost účtu se tím výrazně zvýší.