reklama

Letadlo nese název PAK TA a v Moskvě ho představila vojensko-průmyslová komise. Transportní letoun by měl bez obtíží překonat nadzvukovou rychlost a dosahovat rychlosti až 2000 km/hod. Plně naložený unese 200 tun nákladu a dolet na jedno natankování by měl být okolo sedmi tisíc kilometrů.

Letka složená ze strojů PAK TA by poté měla být schopna přepravit zhruba 400 supermoderních tanků T-14 Armata spolu s municí či 900 lehčích výsadkových tanků Sprut-SD kamkoliv po světě. Ruská armáda plánuje vyrobit do roku 2024 osmdesát letadel tohoto typu.

PAK TA ale zvládne mnohem více. Podle plánů ruských konstruktérů by měl letoun převážet také rakety, vojenské vybavení, dělostřelecké zbraňové systémy, protiletadlové raketové komplexy, taktické hlavice, protitankové řízené střely a mnoho dalšího. Nakládání nákladu by mělo být plně automatizováno a letadlo by rovněž mělo být schopno provést výsadek prakticky na jakémkoliv terénu.

"S postupným rozvojem sítě vojenských základen na Blízkém východě, v Latinské Americe a jihovýchodní Asii, které by měly být dokončeny během téhož období (2024), je prakticky zřejmé, že se Rusko připravuje na totální válku v mezikontinentálním měřítku," obává se ruský server Expert Online.

Podle tajného zdroje serveru rt.com připravují rusové masivní letadlo PAK TA už několik let. Zdroj následně uvedl, že byl požadavky armády na tento stroj šokován. "Znamená to, že Rusko bude poprvé schopno přepravit plnohodnotné vojenské jednotky na jakékoliv místo na planetě," dodal zdroj.

PAK TA měl být podle původní specifikace podzvukový letoun s běžnou cestovní rychlostí 900 km/h a doletem 4500 kilometrů. To ale Rusům nestačilo a chtějí vytvořit stroj, který nahradí současná letadla typu Iljušin a Antonov. Právě stroji Antonov An-225 by se měl PAK TA podobat nejvíce, letounů tohoto typu ale byly vytvořeny pouze dva kusy sloužící k transportu raketoplánu Buran.