Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úspěch SpaceX zopakován, raketa Falcon 9 znovu přistála na moři +VIDEO

Raketa Falcon 9 při startu
Raketa Falcon 9 při startu
Foto: www.spacex.com

Mys Canaveral - Vesmírná společnost SpaceX dnes zopakovala úspěšné přistání prvního stupně své nosné rakety Falcon 9 na mořské plošině. Tento husarský kousek se vůbec poprvé firmě podařil letos v dubnu.

Firma přistání živě přenášela na internetu. Druhý stupeň mezitím pokračoval v letu, na oběžnou dráhu vynesl japonský komunikační satelit.

"Woohoo!", napsal na twitteru Elon Musk, který je zakladatelem SpaceX. "Budeme muset zvětšit skladovací prostory raketového hangáru," dodal s odkazem na to, že firma již provedla celkem tři úspěšná přistání části své nosné rakety Falcon 9.

Zdroj: YouTube

Vůbec poprvé se bezpečný návrat raketového stupně společnosti podařil loni v prosinci. Tehdy ale raketa dosedla na pevninu na kosmodromu Mys Canaveral.

Oproti dubnovému přistání na mořské plošině bylo to dnešní výrazně složitější, neboť raketový stupeň letěl dvojnásobnou rychlostí. SpaceX i Musk na vysokou rychlost rakety upozorňovali s tím, že se návrat nemusí podařit.

Témata:  raketa Falcon 9 Elon Musk

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy