Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úspěch SpaceX zopakován, raketa Falcon 9 znovu přistála na moři +VIDEO

Raketa Falcon 9 při startu
Raketa Falcon 9 při startu
Foto: www.spacex.com

Mys Canaveral - Vesmírná společnost SpaceX dnes zopakovala úspěšné přistání prvního stupně své nosné rakety Falcon 9 na mořské plošině. Tento husarský kousek se vůbec poprvé firmě podařil letos v dubnu.

Firma přistání živě přenášela na internetu. Druhý stupeň mezitím pokračoval v letu, na oběžnou dráhu vynesl japonský komunikační satelit.

"Woohoo!", napsal na twitteru Elon Musk, který je zakladatelem SpaceX. "Budeme muset zvětšit skladovací prostory raketového hangáru," dodal s odkazem na to, že firma již provedla celkem tři úspěšná přistání části své nosné rakety Falcon 9.

Zdroj: YouTube

Vůbec poprvé se bezpečný návrat raketového stupně společnosti podařil loni v prosinci. Tehdy ale raketa dosedla na pevninu na kosmodromu Mys Canaveral.

Oproti dubnovému přistání na mořské plošině bylo to dnešní výrazně složitější, neboť raketový stupeň letěl dvojnásobnou rychlostí. SpaceX i Musk na vysokou rychlost rakety upozorňovali s tím, že se návrat nemusí podařit.

Témata:  raketa Falcon 9 Elon Musk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy