reklama

Pokud chcete svůj byt kvalitně zabezpečit, zvažte možnost pořízení bezpečnostních dveří. U bezpečnostních dveří je například podle odborníků bezpečnostních dveří až 200x menší pravděpodobnost otevření. Ke dveřím, kterým se pak zloději vyhýbají, patří kompletní bezpečnostní dveře obsahující: dveřní křídlo s ocelovou výztuhou, kvalitní rozvorový systém, bytelné zárubně a v neposlední řadě vhodný zámek. Níže vám přinášíme několik osvědčených tipů, jak spolehlivé dveře vybrat.

Čím vyšší bezpečnostní třída, tím bezpečnější dveře

Prvním důležitým bodem při výběru dveří je bezpečnostní třída. Každý seriózní výrobce ji u svých bezpečnostních dveří udává. Tato třída je šestistupňová a určuje odolnost dveří při případném pokusu o jejich překonání. Kvalitní ochranu dveří vám zaručí dveře 3. či 4. bezpečnostní třídy, které jsou velmi odolné a zároveň cenově dostupné. U nižších tříd hrozí běžné překonání za pomoci lehkého nářadí. Naproti tomu vyšší třídy 5. a 6. jsou sice velmi odolné, ale jejich cena je několikanásobně vyšší a využívají se hlavně k armádním účelům nebo zabezpečení bank.

img-responsive

Zabezpečení bytu před zloději | foto: Friendly Friends

Zámky, vložky, kování

Když přemýšlíme nad naší bezpečností obecně, jako první nás napadne dostatek zámků. Avšak nejen kvantita, ale i kvalita zámků je podstatná. Aby zámek odolal případnému pokusu o násilné vniknutí, musí být opatřen bezpečnostní cylindrickou vložkou a bezpečnostním kováním. U cylindrické vložky platí pravidlo, že by měla být ve stejné bezpečnostní třídě, jako jsou samotné dveře. Bezpečnostní kování se pak od klasického liší kvalitou použité oceli. Montáž a demontáž kování je možná pouze zevnitř a proto nehrozí riziko odvrtání.

Rozvorový systém

Další součástí bezpečnostních dveří je rozvorový systém, který brání vyháčkování a rozlomení křídel. „Rozvorový systém funguje za pomoci čepů, které po otočení klíčem sjíždějí ve třech a více bodech do speciálních úchytů v zárubni. Přičemž systém je umístěn uvnitř dveří a proto je zvenčí nerozložitelný,“ popisuje expert bezpečnostních dveří Sherlock Pavel Hiršl.

img-responsive

Zabezpečení bytu před zloději | foto: Friendly Friends

Zárubně

Při koupi nových dveří byste měli pomýšlet i na pořízení nových bezpečnostních zárubní. Bezpečnostní zárubně jsou z kvalitní oceli a jsou vylité betonem, tak aby udrželi vyšší hmotnost dveří, která se pohybuje kolem 40-60 kilogramů. Nové bezpečnostní zárubně vám navíc zaručí plnou funkčnost rozvorového mechanizmu.

img-responsive

Zabezpečení bytu před zloději | foto: Friendly Friends

Montáž

Pokud už máte vše vybráno, přichází na řadu montáž. Samotná montáž je stejně důležitá jako certifikovaný výrobek. Tato práce není vhodná pro laiky, a proto jí radši svěřte profesionálům. Seriózní firma vám možnost montáže nabídne automaticky, čímž vám ušetří práci i čas. Obvykle se dodací lhůta dveří pohybuje kolem pěti až deseti pracovních dnů. Je proto dobré zajistit si dveře s dostatečným předstihem a nečekat na období dovolených, kdy mají prodejci bezpečnostních dveří nejvíce napilno.