Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci objevili na pláni Nazca další tajupný obrazec

Geoglyfy neboli obrazce vytvořené na zemském povrchu.
Geoglyfy neboli obrazce vytvořené na zemském povrchu.
Foto: Google Earth

Lima - Peruánská planina Nazca vydává další tajemství, tým japonských vědců zde nalezl další obrazec tvořený světlými liniemi. Ty jsou nejlépe rozeznatelné z ptačí perspektivy. Nový geoglyf by měl podle prvních odhadů zobrazovat zvíře vyplazující jazyk. V jihoamerickém Peru se nachází více než 300 takových geoglyfů.

Japosnký tým nalezl geoglyf během osmé expedice, kterou zde vědci provedli. Obrazec měří 30 metrů a nachází se v centru oblasti peruánské stepi, která se rozkládá mezi Andami a pobřežím.

"Vyobrazené zvíře má tečkované značky na těle a má mnoho končetin, z čehož vyvozujeme, že se jedná o nějaké mystické nebo imaginární zvíře," uvedl vedoucí týmu profesor Masato Sakai z japonské univerzity Yamagata.

Geoglyf na pláni NazcaNáčrt geogylfuHypotetická rekonstrukce geogylfu

V blízkosti tohoto obrazce nalezl tým profesora Sakaie v roce 2011 další geoglyf. "Tento geoglyf, který zobrazuje dvě antropomorfní postavy, interpretujeme jako scénu dekapitace, popsal nález Sakai. Stínání hlav mělo v kultuře Nazca velký náboženský význam.

Obrazec byl vytvořen stejnou technikou, jako nově nalezený geoglyf. Oba dva obrazce byly nalezeny poblíž prastaré cesty který vede do obřadní části Cahuchi. "Domníváme se, že tyto dva geoglyfy mají spojitost s duchovní poutí do obřadního místa Cahuchi," vysvětlil profesor Sakai.

Geoglyf byl vytvořen odstraněním vrchní vrstvy tmavších kamenů, díky čemuž se odhalil světlejší podklad a tmavší kameny sloužili k vytvoření reliéfu zvířete.

"Tato technika je typická pro pozdní období paracaské kultury, jedná se o období kolem 400 až 200 let před naším letopočtem," doplnil profesor Sakai.

Témata:  Peru tajemství záhady

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy