Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak vypadá dům budoucnosti? První vyroste v evropské metropoli

Stavba, která na světě nemá obdoby. Brusel plánuje postavit masivní komplex pokrytý vertikálním lesem Fotogalerie +10
Stavba, která na světě nemá obdoby. Brusel plánuje postavit masivní komplex pokrytý vertikálním lesem
Foto: Vincent Callebaut Architecture

Brusel - Vypadá jako z apokalyptických filmů, neudržovaně, zanedbaně, avšak přesto čistě. Opak je ale pravdou. Belgie plánuje postavit v centru hlavního města unikátní stavbu, která přinese do metropole zeleň. Na rozdíl od japonských staveb ale bude tato zcela jedinečná svým architektonickým zpracováním.

Řada dokumentů a sci-fi filmů, které zobrazují město nebo svět po apokalypse, se drží jednoho základního konceptu. Pokud se nebudeme o naše města starat, prorostou zelení, která bude po nějaké době na každém kroku. Proroste silnicemi, domy a nakonec město pohltí.

Koncept, který představila firma Vincent Callebaut Architecture, vypadá na první pohled podobně. Obří budova je prorostlá stromy, rostlinami a keři, ale na rozdíl od svého apokalyptického obrazu v ní panuje čistota a pořádek. Nejde totiž o žádný výjev ze vzdálené budoucnosti, ale o plán, který může změnit architekturu tak, jak ji dnes známe.

Hlavní město Belgie přišlo s neotřelým a originálním plánem. Plánuje přeměnit průmyslový komplex na vertikální les, čímž chce nejen ukázat světu, jaký přínos bude mít tato stavba pro životní prostředí, ale také inspirovat jiné metropole. Inspirace pochází z Japonska, kde je něco podobného uváděno v praxi už delší dobu, avšak v mnohem menší míře.

Podle serveru Business Insider je objektem zájmu tovární komplex, který je přes 30 let opuštěný. Nyní má světu ukázat, že ekologie není jen prázdné slovo a že i z mohutné fabriky je možné učinit místo, do kterého se budou rádi vracet nejen turisté, ale i obyvatelé města.

Nutno dodat, že primární zájmy města nejsou turistické, ale čistě ekologické. Ochrana životního prostředí se stává stále více diskutovaným tématem a nové obrátky nabrala s klimatickou dohodou. To si uvědomují nejen občané, ale i představitelé států či jiných územních celků. Podle Bruselu je nyní na čase konečně uvést slova do praxe a ukázat skutečné činy.

Fabrika ležící v centru města se má proto v následujících letech změnit k nepoznání. Brusel plánuje přeměnit průmyslový komplex na tři svislé konstrukce z recyklovatelných materiálů a vybudovat na nich takzvaný vertikální les, který bude zásobovat přibližně 30 tisíc rostlin a stromů. Podle serveru by jen tento jeden komplex měl dokázat vstřebat 175 tun oxidu uhličitého ročně.

Budova ale nemá mít pouze okrasnou hodnotu. Má především sloužit lidem, proto v ní město vybuduje byty, nákupní centrum a komerční prostory. Přesná čísla zatím nejsou známá, jen bytů by ale mělo být v komplexu přes 700 a celkově by mělo místo pojmout až desítky tisíc lidí.

Kdy přesně k výstavbě dojde zatím není jasné. Plán je nyní ve fázi schvalování, rada města je ale velkou většinou pro a vypadá to, že stavbě nic nebrání. Podle odhadl by měl být komplex hotový do několika let a první návštěvníci by se mohli do unikátního domu, který nemá na světě obdoby, podívat kolem roku 2025.

Témata:  Belgie Brusel

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy