Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak vypadá dům budoucnosti? První vyroste v evropské metropoli

Stavba, která na světě nemá obdoby. Brusel plánuje postavit masivní komplex pokrytý vertikálním lesem Fotogalerie +10
Stavba, která na světě nemá obdoby. Brusel plánuje postavit masivní komplex pokrytý vertikálním lesem
Foto: Vincent Callebaut Architecture

Brusel - Vypadá jako z apokalyptických filmů, neudržovaně, zanedbaně, avšak přesto čistě. Opak je ale pravdou. Belgie plánuje postavit v centru hlavního města unikátní stavbu, která přinese do metropole zeleň. Na rozdíl od japonských staveb ale bude tato zcela jedinečná svým architektonickým zpracováním.

Řada dokumentů a sci-fi filmů, které zobrazují město nebo svět po apokalypse, se drží jednoho základního konceptu. Pokud se nebudeme o naše města starat, prorostou zelení, která bude po nějaké době na každém kroku. Proroste silnicemi, domy a nakonec město pohltí.

Koncept, který představila firma Vincent Callebaut Architecture, vypadá na první pohled podobně. Obří budova je prorostlá stromy, rostlinami a keři, ale na rozdíl od svého apokalyptického obrazu v ní panuje čistota a pořádek. Nejde totiž o žádný výjev ze vzdálené budoucnosti, ale o plán, který může změnit architekturu tak, jak ji dnes známe.

Hlavní město Belgie přišlo s neotřelým a originálním plánem. Plánuje přeměnit průmyslový komplex na vertikální les, čímž chce nejen ukázat světu, jaký přínos bude mít tato stavba pro životní prostředí, ale také inspirovat jiné metropole. Inspirace pochází z Japonska, kde je něco podobného uváděno v praxi už delší dobu, avšak v mnohem menší míře.

Podle serveru Business Insider je objektem zájmu tovární komplex, který je přes 30 let opuštěný. Nyní má světu ukázat, že ekologie není jen prázdné slovo a že i z mohutné fabriky je možné učinit místo, do kterého se budou rádi vracet nejen turisté, ale i obyvatelé města.

Nutno dodat, že primární zájmy města nejsou turistické, ale čistě ekologické. Ochrana životního prostředí se stává stále více diskutovaným tématem a nové obrátky nabrala s klimatickou dohodou. To si uvědomují nejen občané, ale i představitelé států či jiných územních celků. Podle Bruselu je nyní na čase konečně uvést slova do praxe a ukázat skutečné činy.

Fabrika ležící v centru města se má proto v následujících letech změnit k nepoznání. Brusel plánuje přeměnit průmyslový komplex na tři svislé konstrukce z recyklovatelných materiálů a vybudovat na nich takzvaný vertikální les, který bude zásobovat přibližně 30 tisíc rostlin a stromů. Podle serveru by jen tento jeden komplex měl dokázat vstřebat 175 tun oxidu uhličitého ročně.

Budova ale nemá mít pouze okrasnou hodnotu. Má především sloužit lidem, proto v ní město vybuduje byty, nákupní centrum a komerční prostory. Přesná čísla zatím nejsou známá, jen bytů by ale mělo být v komplexu přes 700 a celkově by mělo místo pojmout až desítky tisíc lidí.

Kdy přesně k výstavbě dojde zatím není jasné. Plán je nyní ve fázi schvalování, rada města je ale velkou většinou pro a vypadá to, že stavbě nic nebrání. Podle odhadl by měl být komplex hotový do několika let a první návštěvníci by se mohli do unikátního domu, který nemá na světě obdoby, podívat kolem roku 2025.

Témata:  Belgie Brusel

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy