Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do pěti let bychom se měli dočkat samo řídítelných aut v provozu, říká šéf Fiatu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Windsor (Kanada) - Samořízená auta by se na silnicích mohla být za pět let. Prohlásil to generální ředitel automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Sergio Marchionne.

O tom, že technologie samořízení je blíže, než si myslel, jej prý přesvědčila spolupráce s americkým Googlem. Uvedla to agentura AFP.

Obě firmy tento týden oznámily, že budou spolupracovat v technologii autonomního řízení a v rámci testování jí vybaví sto minivanů Chrysler Pacifica. Pro Google je to vůbec poprvé, kdy na instalaci čidel a počítačů pro autonomní řízení spolupracuje přímo s tradičními výrobci aut.

FCA a holdingová společnost Alphabet, které Google patří, však ještě musejí určit, komu budou data vzešlá z jejich spolupráce patřit, uvedl Marchionne.

"Potřebujeme se dostat do fáze, kdy to auto bude natolik schopné fungování, že budeme moci hovořit o výtěžku z této práce," prohlásil podle agentury Reuters šéf FCA u příležitosti zahájení výroby minivanů Pacifica v továrně v kanadském Windsoru.

Témata:  Google Car Fiat auto

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy