Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mobily a rakovina? Studie ukázala, jak to s touto otázkou je

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Ogilvy Public Relations

Canberra – Čas od času se objeví zpráva, která varuje, že používání mobilních telefonů či dokonce jen jeho nošení v kapse můžu u lidí způsobovat zdravotní komplikace a zvyšovat rizika vzniku rakoviny. Jak informuje server The Conversation, studie nyní zjistila, zda existuje souvislost mezi užíváním mobilních telefonů a rizikem vzniku rakoviny mozku.

Studie, která se objevila v mezinárodním deníku Cancer Epidemiology, zkoumá možnou souvislost mezi výskytem rakoviny mozku a používáním mobilního telefonu v australské populaci. Celkem se studie týká 19 858 mužů a 14 222 žen, kterým byla mezi lety 1982 a 2012 diagnostikována rakovina mozku. Zároveň využívá data o používání mobilních telefonů z období mezi roky 1987 a 2012.

Výsledky studie ukázaly, že s postupem času používání mobilních telefonů drasticky vzrostlo (z 9 % v roce 1993 na 90 % dnes). Zároveň s ohledem na věk ale došlo pouze k mírnému nárůstu výskytu rakoviny mozku u mužů a k žádnému nárůstu u žen.

Studie dále zjistila, že se drasticky zvýšil výskyt rakoviny mozku u lidí starších 70 let. To ale podle vědců nemůže mít souvislost s užíváním mobilních telefonů, protože tento nárůst začalještě před představením mobilních telefonů na trh.

Pravděpodobnější proto podle vědců je, že nárůst výskytu lze připisovat pokroku v lékařských technologiích, které umožnily odhalení nádorů, které by dříve nebyly diagnostikovány.

Vědci také zkusili spočítat, kolik případů lidí s rakovinou mozku by mělo být, pokud by teorie o mobilních telefonech způsobujících rakovinu mozku měla platit. Čísla se ale neshodovala a ve skutečnosti byla mnohem nižší než odhady.

Témata:  rakovina mobily zdraví

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy