Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pluto se chová podivně. Vědci jsou v šoku, co se děje?

NASA zveřejnila snímky planety Pluto
NASA zveřejnila snímky planety Pluto
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Už deset let je Pluto označována za trpasličí planetu. To by se ale opět mohlo brzy změnit, nové poznatky, které získala sonda New Horizons ukazuji, že je s Plutem něco v nepořádku.

Nová data, která na Zemi poslala sonda New Horizons ukazují zajímavé interakce se slunečním větrem, které vědci neviděli u žádného jiného objektu ve sluneční soustavě. Takové působení by prý bylo více charakteristické pro planety jako Mars nebo Venuše, u Pluta to bylo veliké překvapení.

Sluneční vítr je proud částic, který každou vteřinu vychází ze Slunce, do soustavy pak letí rychlostí zhruba 160 milionů kilometrů za hodinu, jak informoval server sciencealert.com. Různě pak interagují na tělesa a planety, díky tomu můžou vědci změřit složení plynu, nebo gravitaci těchto těles.

Když větry letí k Marsu, tak už jsou gravitací planety ovlivněny ještě před vstupem do atmosféry. A jelikož je Pluto trpasličí planeta, předpokládalo se, že bude mít velmi malý vliv na sluneční větry, jenže opak byl pravdou.

Větry jsou výrazně ovlivněny, když se blíží k Plutu, ale pouze když se blíží k povrchu, takže se chovají jako by byly kolem komety. Takže z toho vědci vyvodili, že je Pluto hybridem trpasličí planety a komety, co to přesně znamená, zatím nikdo neví.

"Je to úplně nový mezistupeň. Není to planeta, není to kometa," řekl astrofyzik David J. McComas z univerzity v Princetonu. Dohady o tom, jestli je to planeta, nebo není, by mohly ustat, protože tyto výsledky ukázaly, že Pluto je zcela unikátní těleso ve sluneční soustavě a je mnohem více chladnější, než se předpokládalo.

Témata:  Pluto sonda New Horizons Slunce 1

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy