reklama

Laboratoř Sooam se převážně věnuje klonování dobytka a prasat pro vědecké účely, pozornost ale vyvolala jejich nabídka klonování psů. Za poplatek 100 tisíc dolarů společnost zákazníkům nabízí naklonování jejich psa, ať už je důvod jakýkoliv.

Od roku 2006 již úspěšně naklonovali téměř 800 psů. Mezi jejich zákazníky patřily celebrity, ale například i bezpečnostní agentury, které chtěly zachovat psa s velmi dobrým čichem či jinými žádoucími vlastnostmi.

Psa je dle instrukcí společnosti třeba dodat do pěti dnů po jeho úmrtí, během té doby musí ale být uložen v chladu. Vědci z něj pak získají DNA, které vpraví do dárcovského vajíčka, které bylo naopak DNA zbaveno.

To je vloženo do těla náhradní psí matky a za dva měsíce později si může svého psa člověk vyzvednout - je něj samozřejmě opět štěně.

Publicitu společnost získala již v minulosti například tím, že pětkrát naklonovala záchranného psa Trakra, který pomáhal najít přeživší teroristických útoků 11. září. V rámci nového projektu by se společnost chtěla pokusit naklonovat mamuta.