reklama

Peter Turchin, profesor ekologie a matematiky na University of Connecticut, studoval historii, jako kdyby se jednalo o vědu. Analýzou minulosti různých společností došel k závěru, že stávající společenské normy se blíží ke svému konci.

Turchin, zakladatel kliodynamiky, tedy matematického modelování historie, na základě zkušeností z minulosti vytváří různé předpovědi a modely. Ruskoamerický vědec se této problematice věnuje už dlouhá léta, teď ale varuje, že vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách negativní trendy urychlí. Tyto problémy by podle něj mohly vyvrcholit už ve 20. letech 21. století.

Ve svém komentáři pro server Phys.org varuje před „nadprodukcí elit“, tedy situací, kdy bohatí lidé ještě více bohatnou, čímž dochází k ideologické polarizaci a roztříštění politické třídy. „Můj model předpovídá, že sociální nestabilita a politické násilí vyvrcholí ve 20. letech 21. století,“ říká.

„Prezidentské volby, které jsme zažili, bohužel, potvrzují tuto prognózu. Zdá se, že jsme na dobré cestě k vrcholu nestability. I když jsou volby u konce, hluboké strukturální síly, které nám přinesly současnou politickou krizi, nezmizely. Kdyby nic jiného, zdá se, že se tyto negativní trendy zrychlují,“ varuje matematik.

Donaldem Trumpem navrhovaná daňová politika je dalším prvkem, který by mohl přinést nevyhnutelné zhroucení společnosti, domnívá se Turchin. „Drastické snížení daní bohatých Američanů jen stěží posílí fiskální zdraví státu,“ píše vědec.

Zároveň odmítá myšlenku, že schválně vydává senzacechtivou předpověď. „To je prognóza na bázi vědy, ne 'proroctví',“ připomíná. Je podle něj možné, že se lidstvo kolapsu společnosti vyhne. „Naše společnost, stejně jako všechny předchozí komplexní společnosti, je jako na horské dráze. Neosobní společenské síly nás přivedly na vrchol; pak přijde nevyhnutelný propad. Ale úplný sestup není nevyhnutelný,“ vysvětluje.

„Naše společnost je první, která může vnímat, jak tyto síly fungují, i když jen matně. To znamená, že se můžeme vyhnout nejhoršímu – možná přechodem na méně trýznivou cestu, možná tím, že tuto horskou dráhu společně přepracujeme,“ dodává optimisticky na závěr matematik.