reklama

Zatím to zní spíše jako scénář z katastrofického filmu, faktem ale je, že podle vědců může Zemi v budoucnu zasáhnout velký asteroid. Pokud k tomu dojde, mají NASA a FEMA připraven jakýsi krizový scénář. Co všechno vlastně obnáší?

Pokud opravdu bude objeven smrtící asteroid, prvním krokem bude to, že upozornění dostane méně než 12 vědců, kteří ihned začnou pracovat na určování dráhy asteroidu. Jejích úkolem bude přesně určit velikost objektu a čas dopadu. Poté budou jednat s agenturou FEMA o tom, zda je dopad skály opravdu nevyhnutelný.

Následně obě agentury vydají veřejné prohlášení, ve kterém vše potvrdí a pronesou řeč o tom, jak ochránit Zemi.

Tento typ „scénáře pro soudný den“ je vzácný, NASA odhaduje, že asteroid o velikosti asi 1,5 kilometru, zasáhne zemi jednou za miliony let. NASA a FEMA ale přesto situaci nepodceňují a na takovou možnost se připravují. I proto obě organizace simulují situace a provádí testy, které je mají na takovou událost připravit.

Plány zahrnují také možnosti, jak by lidstvo mohlo odvrátit potenciálně nebezpečnou srážku. Na asteroid by mohl být vyslán laserový paprsek. Nebo by uvnitř něj mohla být po vzoru filmu Armagedon odpálena bomba. Na orbitu asteroidu by také mohla být vyslána vesmírná loď.

„Není otázka jestli, ale kdy budeme muset takovou situaci řešit,“ varoval nedávno  náměstek vedoucího vědeckého oddílu NASA Thomas Zurbuchen