Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Auta bez řidiče a předvídání trestných činů? Dříve scifi, dnes běžná praxe

Robotika, ilustrační foto
Robotika, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Slavný režisér Steven Spielberg v roce 2002 natočil sci-fi film Minority Report, který se zabývá otázkou předpovídání budoucnosti, svobodné vůle, determinismu a časového paradoxu. Jako v každém díle z žánru science fiction se i v něm objevila celá řada moderních vymožeností, které si v době vzniku filmu měl jen málokdo představit. Přestože se film odehrává až v roce 2054, některé v něm zobrazené technologie existují už dnes.

Od natočení filmu Minority Report v hlavní roli s Tomem Cruisem uplynulo už 15 let. Děj příběhu se odehrává v roce 2054, kdy v USA působí jednotka PreCrime, která se snaží zabránit vraždám dříve, než k nim skutečně dojde. Využívá k tomu vize tří zmutovaných lidí. Jakkoliv futuristický tento film je, celá řada technologií, které se v něm objevují, existuje už dnes. Jejich seznam připravil server The Independent.

Auta bez řidiče

V jedné ze scén hlavní hrdina prchá po dálnici ve vozidle bez řidiče. Rok 2016 znamenal pro automobily, které se dokážou řídit samy, svým způsobem přelom. Odvětví zaznamenalo důležité technologické pokroky, ale také nepříjemné nehody, kvůli kterým samořiditelná auta provázejí pochybnosti. I přesto tyto problémy je ale jasné, že právě auta bez řidiče budou nevyhnutelné, píše deník.

Personalizované reklamy

Hlavního hrdinu filmu téměř na každém kroku doprovázejí reklamy, které křičí jeho jméno a pokoušejí se vzbudit jeho pozornost. I když reálný vývoj ještě není tak daleko, japonské společnosti NEC a IBM už v současné době vyvíjí personalizované billboardy.

Domovy řízené hlasem

V roce 2002 se mohla zdát technologie, díky které je možné řídit celou domácnost jen hlasem, neuvěřitelná. Dnes jsou ale automatizace v domácnosti samozřejmostí. Takzvaná inteligentní domácnost je dnes rostoucím byznysem.

Populární zařízení Amazon Echo a Google Home lze propojit s jinými zařízeními, aby sloužila jako jakési centrální řízení pro domácnosti: mohou přehrávat hudbu, rozsvěcovat a zhasínat světla, ovládat topení, nebo dokonce zamknout dveře. 

Optické a obličejové rozpoznávání

Od roku 2011 je americká FBI zapojena do vývoje NGI neboli Next Generation Identification (česky nová generace rozpoznávání), která díky otiskům dlaní, skenování sítnice a rozpoznávání obličeje pomoci počítače může vypátrat kriminální minulost zadrženého. Ve filmu se hlavní hrdina pokusí vyhnout se systému optického rozpoznávání pomocí riskantní transplantaci očí. Databáze rozpoznávání obličeje se v současné době podle odhadů skládá z přibližně 411,9 milionu snímků, z nichž většina je spojena s lidmi s žádnou historií trestné činnosti. 

Gesty ovládané počítače

Právě gesty ovládané počítačové obrazovky kroužící kolem člověka patří k jedněm z těch nejvýraznějších technologií z filmu Minority Report. To, co před 15 lety vypadalo jako čisté sci-fi je dnes do jisté míry realitou. Jak poukazuje The Independent, podobné dotykové rozhraní vyvíjí Microsoft, Obscura Digital, MIT i Intel.

Policie předvídající trestné činy

Právě předvídání trestných činů je základním kamenem celého příběhu Minority Report. Jak informovala CNN, už loni se objevily zprávy, že 20 největších amerických policejních jednotek se zabývá prediktivními technikami. Ty vychází z algoritmů, které ale – stejně jako ve filmu – nemusí být vždy neomylné.

„Když máte stroje dělající rozhodnutí na základě algoritmů, často chybují,“ varuje pro CNN Suresh Venkatasubramanian, profesor počítačových věd na University of Utah. „Spíše než abychom se snažili zakrýt skutečnost, že budou dělat chyby, je třeba o tom otevřeně mluvit a postavit se tomu,“ tvrdí.

Bohužel tyto algoritmy nejsou běžně k dispozici a není tedy možné analyzovat, zda trpí poruchami nebo chybami, protože by došlo k porušení „obchodního tajemství“. Není tedy možné říci, zda tyto předpovědi nenapáchají více škody než užitku, dodává deník.

Témata:  sci-fi počítače filmy Roboti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy