Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Urychlovač částic je opět v provozu, hlásí CERN. Jaký bude jeho cíl?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: CERN

Bern – Po drobném odkladu způsobeném mimo jiné příliš zvědavým savcem je největší urychlovač částic, známý pod zkratkou LHC (Large Hadron Collider), opět v provozu. Jak podotýká deník The Guardian, cíl je pro tento rok obzvláště ambiciózní – mohlo by totiž dojít k objevu zcela nové částice.

Už při měření minulý rok vědci na LHC zachytili podivné odchylky, které, zjednodušeně řečeno, vědcům pořádně zamotaly hlavu přítomností jednoho fotonu navíc.

Po zveřejnění těchto výsledků se objevily celé řady spekulací, které se snaží tyto výsledky vysvětlit. Jednou možností by podle některých teorií mohla být zcela nová částice, která se rozpadá na dva fotony. Někteří vědci se domnívají, že by mohlo jít o graviton, částici přenášející gravitaci.

Stále je tu ale riziko, že veškeré nadšení bude vniveč – pořád se totiž může prokázat, že šlo jen o statistickou chybu. Právě to by měla vyloučit nová měření, které na LHC nyní budou probíhat. Urychlovač byl spuštěn při stejné energii – 13 TeV – jako minulý rok. Nyní nezbývá než čekat.

Témata:  CERN urychlovač částic fyzika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy