reklama

Nejnovější laserová zbraň je na světě. Jmenuje se LaWS, což je zkratkou pro Laser Weapons System (laserový zbraňový systém). Není to science fiction a není to prototyp. Zbraň je plně funkční a připravená na použití na palubě lodi USS Ponce.

„Je přesnější než kulka,“ řekl kapitán lodi Wells pro CNN. „A není to žádná samoúčelová zbraň, kterých je v armádě spoustu a jsou dobré buď jen na vzdušné cíle nebo jen pozemní cíle. Je univerzální,“ vysvětlil hrdě Wells. 

„Vrhá masivní množství fotonů na cíl,“ upřesnil poručík Cale Hughes, který má zbraň na starosti. „Nemusíme se bát větru, nemusíme řešit vzdálenost ani nic jiného. Jsme schopní zaútočit na cíl rychlostí světla,“ popsal Hughes.

Jako první pokusný králík pro novou hračku amerického námořnictva posloužil dron. Drony by měly být hlavním cílem zbraně, zejména díky tomu, že je čím dál tím častěji využívají Irán, Severní Korea, Čína, Rusko i další protivníci USA.

„Stačí zamířit a vystřelit, netrvá to dlouho,“ uvedl Hughes. V ukázce se ihned po výstřelu křídlo dronu zapálilo a poslalo cíl do moře. Útok byl tichý a neviditelný. „Redukují se tím vedlejší škody a střely jsou extrémně efektivní,“ tvrdil Hughes.

Systém stál 40 milionů dolarů (téměř 900 mil. korun) a jediné co pro své fungování potřebuje jsou dodávky elektřiny, kterou pokrývá drobný generátor. Podle Hughese jedna střela stojí asi dolar (22 korun). 

Američané už teď uvažují o projektu, který postaví druhou generaci popisované zbraně. Veškeré informace jsou zatím utajované, ale jedna věc je jasná už předem - cíl. Druhá generace zbraně LaWS bude mít totiž ambice sestřelit naváděné rakety.