reklama

Režim Severní Koree údajně provedl zkoušku vodíkové bomby. Oznámila to dnes severokorejská státní televize, podle níž byl test "naprosto úspěšný". Severokorejská agentura KCNA uvedla, že inspekci nové vodíkové bomby provedl před testem vůdce komunistické KLDR Kim Čong-un. Má se svět skutečně čeho bát? Jak se liší klasická atomová bomba od té vodíkové?

Co je vodíková bomba?

Vodíková bomba je svým způsobem taktéž atomovou bombou. Jen využívá jako své palivo pro termonukleární reakci používá izotopy vodíky. Konkrétně jde o izotopy deuterium a tritium. Často se však izotopy nahrazují izotopy lithia (deuterid lithný).

Výbuch vodíkové bomby vytvoří iniciační teplotu několik milionů stupňů Celsia, která uvede do chodu jadernou fúzi. Pak už záleží na velikosti nálože, výbuch odpovídá přes 100 Kt TNT, největší bomby mají účinek desítky megatun TNT. Bomba zapaluje hořlavé předměty až do vzdálenosti sta kilometrů, boří domy v okruhu asi 20 kilometrů od epicentra výbuchu.

Kobaltová bomba

Je jedním z typů vodíkové bomby. Puma ve svém obalu obsahuje kromě uranu také kobalt, které se působením neutronů změní na izotop s poločasem rozpadu 5,24 a dlouhodobě zamoří půdu.

Neutronová bomba

Jde o další typ vodíkové bomby, která však nemá tak zničující účinky. Namísto toho u ní je však vyvinuta schopnost vyzařování různých druhů škodlivých záření, zejména proudu neutronů. Takové záření poškozuje obaly buněk a nevratně poškodí zdraví člověka, který do několika dnů, týdnů, měsíců nebo i roků umírá. Takto zasaženou osobu nelze vyléčit. Cílem neutronové bomby tak není zničení infrastruktury a budov, ale zabití co největšího počtu lidí.

Třístupňová bomba

I toto je typ vodíkové bomby. Navíc je ale vybavena jakýmsi třetím stupněm, což je plášť z uranu 238. Zatím největší vyzkoušená bomba tohoto typu měla ale plášť z olova, což tlumilo její účinky a pohlcovalo radiaci. 

Srovnání s atomovou bombou

Vodíkové bomby jsou účinnější než ty atomové. Atomové bomby fungují na základě rozdělení jádra atomu. Když se neutrony nebo neutrální částice atomového jádra rozpadnou, některé zasáhnou jádra blízkých atomů a rozdělí je také. Výsledkem je velmi výbušná řetězová reakce. Termonukleární bomby (vodíkové) začínají stejnou reakcí, která napájí atomové bomby - ale většina uranu nebo plutonia v atomových bombách není využita. U termonukleární bomby ano, znamená to tedy, že je k dispozici větší explozivní síla bomby. První vodíková bomba byla otestovaná v roce 1952 Američany.