Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečné spodní prádlo: Vědci varují před rakovinou

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn - Podle nejnovějšího výzkumu je jedna z látek, které se používají při zpracování bavlny, velmi nebezpečná pro ženy. V extrémních případech může způsobit rakovinu prsu či potrat u těhotných žen.

Nonylfenyl ethoxylát (NPE) je podle nejnovějších výzkumů zveřejněných portálem Daily Mail velmi nebezpečný pro ženy. Patří mezi pesticidy a používá si při zpracování papíru, dřeva, praní vlny, zpracování textilií, povrchové úpravě vody a těžbě ropy.

Slouží však také jako součást průmyslových pracích prášků, které se používají při zpracování bavlny. Zbytky pak často zůstávají na hotovém výrobku, což může být potencionálně nebezpečné.

Vědci objevili, že NPE může u těhotných žen ovlivnit placentu, což může vést až k potratu, může narušit rovnováhu hormonů, které ovlivňují hlad a chuť k jídlu, a může také způsobit rakovinu prsu, protože byl nalezen i v mateřském mléku."Česká obchodní inspekce se nesetkala s tím, že by si na tento problém nějaký spotřebitel stěžoval. Pokud obdržíme podnět, můžeme ho využít ke kontrole a odebrat konkrétní výrobek z trhu a provést kontrolu na obsah této zakázané látky," uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

V Evropské unii je používání této látky zakázáno, přesto se v textilu objevuje. Ale existuje jednoduchá rada, jak jakémukoli riziku předejít - jakékoliv zakoupené prádlo před prvním použitím vyprat. "Tato látka se objevuje ve smáčedlech. Jak jsme ověřili u odborníků v ústavu na tuto věc, po prvním vyprání z textilu zmizí," doplnil mluvčí ČOI.

Témata:  rakovina ženy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy