Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Dubaji testovali létající taxík

Dubaj
Dubaj
Foto: Tim Reckmann

Dubaj - V Dubaji se uskutečnil testovací let bezpilotního letounu, který by v brzké době mohl sloužit jako létající taxík. Dron, který vypadá jako malá dvoumístná helikoptéra s 18 vrtulemi, vyvinula německá společnost Volocopter. Při pondělní zkoušce zařízení letělo asi pět minut 200 metrů nad zemí.

Zařízení by mělo v budoucnu létat podle navigace GPS až po dobu 30 minut. Pro případ poruchy disponuje náhradními bateriemi, rotory a padáky.

Německé společnosti Volocopter na trhu konkuruje dalších více než deset dobře financovaných evropských a amerických firem, které se snaží přijít s vlastním inovativním dopravním prostředkem.

Mezi těmito společnostmi je například letecký gigant Airbus, který chce do roku 2020 představit letadlový samoobslužný taxík, nebo společnosti Kitty Hawk a Uber.

V roce 2021 plánují Spojené arabské emiráty jako první arabská země vyslat sondu na Mars. V Dubaji od roku 2009 funguje bezpilotní metro a letos v květnu tam byl představen prototyp policejního robota.

Témata:  Dubaj Drony taxi

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy