Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zbraň budoucnosti? Odborníci vytváří roj robotů, který může zničit celé lidstvo

Dron
Dron
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Moskva – Rusko se snaží modernizovat svou armádu,. Díky tomu prý bude mít do pěti let „roj dronů“, které se budou moci v konkrétních situacích samy rozhodovat. Informuje o tom agentura TASS: Tyto stroje prý budou provádět bojové operace i průzkum.

Rusko do pěti let vytvoří celé hejno bezpilotních letounů, které budou schopny pracovat samostatně nebo jako tým a rozhodovat se podle dané situace. Tvrdí to ruská agentura TASS, která cituje slova prvního zástupce generálního ředitele ruského koncernu Radioelektronické technologie (KRET) Vladimira Michejeva.

„Postupně se postupujeme směrem k dálkově ovládanému letectvu. V budoucnu bude moci hejno dronů - nebo i jednotlivé drony - schopno plnit různé úkoly,“ tvrdí Michejev. V nadcházejících pěti letech podle něj Rusko vytvoří inteligentní drony, které se budou rozhodovat samy, provádět bojové operace a průzkum a tak dále..

KRET v tuto chvíli provádí výzkum jednotlivých prvků umělé inteligence, která bude schopna samostatně se rozhodovat. Společnost už údajně vyrobila malá zařízení s hmotností asi jednoho nebo dvou kilogramů. Jejich účelem bylo ukázat funkce zaměřování zbraní nesených malými drony.

Ne všichni se však domnívají, že takové využití umělé inteligence je vhodné. Podobné zbraně totiž nohou vést až ke vzniku vražedných robotů, před kterými již varovaly i takové kapacity, jako je Stephen Hawking či Elon Musk. Vyvinutí vražedných robotů je nevyhnutelné, varují experti. Děsivá hrozba by se mohla vyplnit již před rokem 2050.

„Tato vědecká trajektorie je více než zřejmá, autonomní zbraně se stanou Kalašnikovem zítřka." upozorňují vědci. Problematika uměle inteligentních zbraní (Artificially Intelligent Weapons) byla dokonce tématem konference v Buenos Aires.

„Zahájení závodů ve zbrojení v oblasti uměle inteligentních zbraní je nebezpečný nápad. Existenci těchto zbraní by se mělo předejít prostřednictvím jejich celkového zákazu, který by byl kontrolován pečlivým lidským dohledem,“ uvádějí vědci i akademici v dopise, kteří před takovou technologií varuje.

Témata:  Ruská armáda Rusko Drony

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy