Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko a USA chtějí společně vybudovat stanici u Měsíce

ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
Foto: ESA **www.esa.int**

Washington - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a jeho ruský protějšek Roskosmos chtějí spolupracovat na stavbě stanice na oběžné dráze kolem Měsíce.

Obě kosmické agentury to dnes oznámily na twitteru. Budování orbitální základny, která je zatím ve fázi úvah, by mohlo začít v nadcházejícím desetiletí.

NASA o základně hovoří jako o Deep Space Gateway, což je možné přeložit jako Vstupní brána do hlubokého vesmíru. Komplex je totiž součástí dlouhodobého plánu letu mise s lidskou posádkou k Marsu.

"NASA je potěšen rostoucím mezinárodním zájmem o základnu na oběžné dráze kolem Měsíce, která je dalším krokem k průzkumu vesmíru lidmi," řekl šéf NASA Robert Lightfoot. Rozhlasová stanice Hlas Ameriky poznamenala, že myšlenka projektu je, že stanice bude sloužit jako výchozí bod pro výzkum hlubokého vesmíru.

NASA v prohlášení na webu uvedl, že již oslovil příslušné společnosti působící ve vesmírném průmyslu, aby se podílely na návrzích a studiích stanice. Americká agentura dodala, že ke stejnému kroku se v rámci spolupráce nyní chystá i Roskosmos a další partneři.

Témata:  vesmir USA Rusko ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy