Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mazda a Toyota se společně podílí na vývoji elektromobilů

Mazda
Mazda
Foto: www.autoroad.cz

Tokio - Japonské automobilky Toyota Motor a Mazda Motor se dohodly na vytvoření společného podniku s názvem EV Common Architecture Spirit, který bude vyvíjet technologie pro elektromobily.

Toyota ani Mazda v současnosti nenabízí žádný osobní automobil s plně elektrickým pohonem, uvedla dnes agentura Reuters.

Toyota bude ve společném podniku kontrolovat 90procentní podíl. Mazdě bude patřit pět procent podniku a zbývajících pět procent získá japonský výrobce automobilových součástek Denso, který je největším dodavatelem Toyoty.

Společný podnik bude podle Toyoty vyvíjet technologie pro různá vozidla s elektrickým pohonem, včetně miniautomobilů, osobních vozů, sportovně-užitkových vozů (SUV) i lehkých nákladních automobilů.

Toyota loni založila divizi pro vývoj vozů s elektrickým pohonem, kterou řídí prezident firmy Akio Toyoda. Oznámila také, že v příštích letech hodlá uvést elektromobily na čínský trh.

Témata:  Toyota Mazda elektromobily

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy