reklama

Studii na toto téma představili vědci z Itálie. Podle nich jsou podobné kanálky i na Zemi, ale jsou krátké a nepříliš hluboko. Na Marsu však můžou mít na výšku až jeden kilometr a některé jsou dlouhé i stovky kilometrů. Vzniknout zde tak mohou početné kolony, které budou trvale obydlené.

Kromě toho můžou podzemní prostory i ochránit před kosmickým zářením, kterému bychom čelili na povrchu. Právě z toho důvodu mají vědci naději, že nějaké formy života se sem už uchýlily, jen se nám zatím nepodařilo na ně narazit. "Tunely po lávě chrání před zářením i nebezpečím menších meteoritů, můžou proto sloužit jako základna pro budoucí mise," stojí v oficiálním prohlášení.

Astronauti z NASA dokonce už v podzemí nějakou dobu trénují. Americký úřad pro kosmonautiku se snaží připravit své vesmírné vyslance na neobvyklé prostředí a cvičné centrum se nachází i v tunelech na Kanárských ostrovech. Austronauti se zde cvičí v situacích, kdy by museli ve vesmíru provádět výzkum v podzemí.

Vědci se domnívají, že na Měsíci budou podmínky těžší, protože jeskyně a tunely zde nemají potřebnou výšku pro výstavbu měst. Pro založení přechodného tábora nebo laboratoře by však mohly prostory být postačující. Italští výzkumníci zdůrazňují, že se jedná pouze o domněnky, které musí být v budoucnu ještě důkladně prozkoumány. Nicméně je to naděje pro lidstvo, že bude moci obývat i planety s řidší atmosférou a extrémním počasím.