Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Způsobují mobily rakovinu? Nebo naše zdraví ovlivňují jinak?

Chraňte své telefony stejně jako chráníte před nepřízní počasí sebe
Chraňte své telefony stejně jako chráníte před nepřízní počasí sebe
Foto: Pixabay

Uživatelé mobilních telefonů mohou být klidní. Jejich pravidelné používání podle odborníků nezpůsobuje větší zásahy do zdraví a je prakticky vyloučeno, že by způsobovaly například rakovinu. Zanedbatelné zvýšení výskytu nádorů sice odborníci zaznamenali, avšak pouze u mužů. A není jasné, jestli opravdu souvisí zrovna s mobilními telefony.

Studie, která se objevila v mezinárodním deníku Cancer Epidemiology, zkoumá možnou souvislost mezi výskytem rakoviny mozku a používáním mobilního telefonu v australské populaci. Celkem se studie týká 19 858 mužů a 14 222 žen, kterým byla mezi lety 1982 a 2012 diagnostikována rakovina mozku. Zároveň využívá data o používání mobilních telefonů z období mezi roky 1987 a 2012.

Výsledky studie ukázaly, že s postupem času používání mobilních telefonů drasticky vzrostlo (z 9 % v roce 1993 na 90 % dnes). Zároveň s ohledem na věk ale došlo pouze k mírnému nárůstu výskytu rakoviny mozku u mužů a k žádnému nárůstu u žen.

Studie dále zjistila, že se drasticky zvýšil výskyt rakoviny mozku u lidí starších 70 let. To ale podle vědců nemůže mít souvislost s užíváním mobilních telefonů, protože tento nárůst začalještě před představením mobilních telefonů na trh.

Pravděpodobnější proto podle vědců je, že nárůst výskytu lze připisovat pokroku v lékařských technologiích, které umožnily odhalení nádorů, které by dříve nebyly diagnostikovány.

Vědci také zkusili spočítat, kolik případů lidí s rakovinou mozku by mělo být, pokud by teorie o mobilních telefonech způsobujících rakovinu mozku měla platit. Čísla se ale neshodovala a ve skutečnosti byla mnohem nižší než odhady.

Nová studie organizace National Toxicology Program, která spadá pod americké ministerstvo zdravotnictví, ale tvrdí, že našla spojitost mezi zářením z mobilních telefonů a rakovinou. Podle serveru Huffington Post tomu tak je alespoň u myší.

Studie, která celkem vyšla na 25 milionů dolarů a probíhala dva roky, zjistila, že u myší, které byly neustále vystaveny záření z mobilních telefonů, došlo ke zvýšení rizika vzniku rakoviny mozku nebo srdce.

Jak server vysvětluje, studie odhalila, že u přibližně 2-3 % myších samců chronické a neustále vystavení rádiovým vlnám z mobilních telefonů způsobilo vznik vzácných nádorových onemocnění v mozku a srdci. U samic bylo toto riziko o něco menší.

Server ale upozorňuje, že důvody k panice zatím nejsou, protože tato studie nijak nepotvrzuje, že stejný vztah existuje i u lidí. Šlo navíc o vystavení velmi extrémním podmínkám.

Na druhou stranu ale podotýká, že tato studie jasně vyvrací předchozí oficiální tvrzení, podle kterých nemají mobilní telefony a jejich záření na živé organismy krom zahřívání tkáně žádný vliv.

„S ohledem na světové rozšíření mobilní komunikace mezi uživateli různého věku může i malé zvýšení výskytu nemoci v důsledku vystavení RFR (rádiovému záření) mít velké dopady na veřejné zdraví," varují výzkumníci z National Toxicology Program.

Server dodává, že ačkoliv u lidí tato vazba zatím prokázána nebyla, lidé mohou v rámci prevence raději používat handsfree zařízení a nenosit telefon v kapsách.

Témata:  rakovina mobily vědci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy