Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cenu Česká hlava obdrželi výzkumníci včel, magnetů a proteinů

Vědci
Vědci
Foto: Pixabay

Praha - Vědecké ocenění Česká hlava udělované za výzkum a inovace získali letos badatelé, kteří se věnují nemoci včel, zkoumání magnetických látek a také úpravám proteinů.

Kromě toho porota ocenila i ocelářskou firmu vyvíjející povlaky materiálů. Národní cenu vlády získal archeolog Petr Sommer, který se zabývá středověkem a církevní archeologií. Jména oceněných vyhlásili pořadatelé na dnešní tiskové konferenci.

Karel Škubník z Masarykovy univerzity získal ocenění Doctorandus v oboru přírodní vědy za výzkum viru deformovaných křídel. Je to virus, kvůli kterému již od 50. let klesá počet včel medonosných. Škubník pro jeho popis zkombinoval dvě metody, kryo-elektronovou mikroskopii a rentgenovou krystalografii, což je zcela unikátní postup. Přišel na to, jak se virus šíří pomocí parazitů. "Myslím, že porota ocenila, že naše skupina dělá vědu na světové úrovni," řekl Škubník. Doufá, že lepší znalosti o viru pomohou najít proti němu nějakou obranu.

Obdobné ocenění, ale v technických vědách, získal Vít Saidl z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Tuto cenu udílí Skupina ČEZ a Seidl ji dostal za studium magnetických látek. Zkoumá takzvané antiferomagnety, které by se v budoucnu mohly více využívat ve výpočetní technice. Jejich výhodou je, že se k sobě dají přiblížit.

Cenu Industrie, kterou uděluje ministerstvo průmyslu, dostala společnost SHM. Vyvíjí technologie, které umožňují nanášet na průmyslové nástroje povlaky, které výrazně zlepšují vlastnosti výrobku. Podle Pavla Holubáře z SHM je firma hrdá i na to, že vytváří pracovní místa a hlásí se k odpovědnému podnikání.

Témata:  vědci Česká hlava

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy