reklama

V pětičlenném finále v Praze uspěla s projektem zaměřeným na výzkum ochranného cukerného pláště buněk s cílem navrhnout nová léčiva proti rakovině. ČTK to dnes sdělili organizátoři soutěže.

Soutěž pro vědce do 37 let oceňuje projekty z oblasti chemie či z pomezí chemie a dalších přírodních věd, které mají ambici a potenciál měnit svět k lepšímu. Do letošního třetího ročníku organizátoři obdrželi 34 přihlášek, což bylo dosud nejvíc.

Finále soutěže se v Praze uskutečnilo od pondělí do dneška. "Slyšeli jsme fantastické přednášky pokrývající široké spektrum témat od terapeutických zásahů na povrchu rakovinných buněk přes modifikaci mikrobiomu ve střevě, vývoj mikroelektronických součástek na bázi mikroporézních molekulových sít či optimalizaci reakcí s přenosem elektronu až po odstraňování znečistění rtutí při těžbě zlata," uvedl člen vědecké komise a spoluorganizátor soutěže Pavel Jungwirth.

Cílem vítězného projektu je navrhnout léčiva proti rakovině založená na uměle syntetizovaném glykokalyxu, což je ochranný cukerný plášť buněk, jehož funkce nejsou dosud dobře známy. Spolu s vítězkou, která obdržela finanční odměnu 10.000 eur (zhruba 256.000 Kč), své projekty ve finále prezentovali také další dva mladí vědci z USA, jeden z Belgie a jeden z Austrálie.