Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

SpaceX odložila start Falconu k ISS

Dragon Space-X
Dragon Space-X
Foto: SpaceX

New York - Americká vesmírná společnost SpaceX dnes opět o den odložila start rakety Falcon, která zamíří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Důvodem je podle agentury AP potřeba dodatečné kontroly palubních systémů. Dnešní start rakety, která má k ISS dopravit zásoby potravin a zařízení, je předběžně posunut na středu 17:24 SEČ.

Start byl odložen už potřetí, naposledy se tak stalo 8. prosince, předtím 4. prosince. Vždy mělo jít o pečlivé prověření systémů, žádné vážnější závady údajně na raketě nejsou. Loď by měla zůstat zakotvená u ISS přibližně měsíc.

Nosná raketa Falcon 9 s nákladní lodi Dragon odstartuje ze základny na floridském mysu Canaveral. Půjde o první start na tomto místě od loňské havárie, při níž raketa Falcon explodovala. Plánovaný start bude zároveň prvním využitím "recyklovaného" prvního stupně rakety, která se už k ISS vydala letos v červnu.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) Dragon Space-X

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy