Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Bajkonuru odstartovala k ISS kosmická loď

Takhle vypadá planeta Země z ISS
Takhle vypadá planeta Země z ISS
Foto: Pixabay

Bajkonur (Kazachstán) - Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu dnes odstartovala nosná raketa Sojuz-FG s pilotovanou kosmickou lodí Sojuz MS-07. Dopraví na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) nové tři členy posádky.

Na ISS míří velitel lodi ruský kosmonaut Anton Škaplerov, americký astronaut Scott Tingle a japonský astronaut Norišege Kanai. Připojí se k třem svým kolegům, kteří na ně na stanici čekají - Američané Joe Acab a Vande Hei a Rus Alexandr Misurkin.

Start a let s nosnou raketou se uskutečnil přesně podle stanoveného časového harmonogramu. Třetí, poslední stupeň Sojuzu-FG se oddělil přibližně devět minut po opuštění startovací rampy. Sojuz MS-07 nyní bude pokračovat v samostatném orbitálním letu k ISS. Přistání na stanici je plánováno v úterý v 09:42 SEČ.

Po příletu nové trojice bude již opět šestičlenná posádka - nyní 54. expedice na ISS - pokračovat v práci na stovkách experimentů.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmírná loď Sojuz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy