Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na tajemné zvuky z pekla ještě nikdo nepřišel. Jedna z největších záhad planety zůstává nerozluštěna

Zemi moc dobře známe. Co je ale uvnitř?
Zemi moc dobře známe. Co je ale uvnitř?
Foto: Pixabay

Kolský vrt je nejhlubší vrt na světě. Dosahuje hloubky 12 262 metrů a nikomu se zatím nepovedlo dostat hlouběji. Z části za to může nedostatečná technická vyspělost, svou roli ale hraje i strach. Geologové totiž do vrtu spustili mikrofon, který všechny přítomné šokoval. Slyšeli v něm totiž hlasy trpících lidí.

Legenda o Kolském vrtu tvrdí, že mikrofon spuštěný 12 kilometrů pod zemský povrch zachytil zvuky pekla. Údajně na něm byly slyšet řvoucí lidé a hlasy plné utrpení. Podle vědců šlo o zvuky pohybujících se litosférických desek, lidé ale tvrdí, že se provrtali do samotného pekla.

Navzdory všeobecnému přesvědčení ale nejde o první ani poslední případ, kdy byly z nitra Země zachyceny podezřelé zvuky. Odborníci však dlouho nedokázali přijít na to, co je vydává. A dodnes to ve skutečnosti neví. 

Odborníci z Pařížského institutu fyziky Země ale vymysleli metodu, která má pomoci objasnit jejich původ přesněji než dosavadní metody. Tým Marthy Deenové umístil měřící přístroje do hlubin oceánu a možná tuší, co ony podivné zvuky vydává.

V letech 2012 až 2013 odborníci rozložili v Indickém oceánu východně od Madagaskaru 57 seismických přístrojů. K identifikaci zvuku museli odborníci použít kombinaci technik, kterými odstranili rušivé infračervené vlny a proudy, aby korigovaly signál. Zjistili, že přirozené vibrace Země dosáhly hodnoty od 2,9 do 4,5 mHz.

Seizmologové se nyní domnívají, že zvuky zřejmě vydávají atmosférické poruchy. Nejsou si ale stoprocentně jisti a s jistotou to potvrdit nedokáží. Plánují proto pokračovat ve výzkumu a zjistit, co přesně za záhadnými zvuky stojí.

Ať už se na dně hlubokých vrtů nachází cokoliv, peklo to s největší pravděpodobností nebude. Ostatně i na dně Kolského vrtu nebyly nalezeny duše trpících, ale mikroskopické fosílie jednobuněčných organismů a voda, která místy dosahuje teploty až 180 stupňů.

Témata:  vědci Země 1 tajemství záhady

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy