reklama

Hlavní zbraní této lodě je bezesporu její dostřel. Ty totiž překonávají až sedmkrát rychlost zvuku a jsou schopny zasáhnout jakýkoli cíl ve vzdálenosti několika set kilometrů.

Vypadá to, že podobné zdánlivě futuristické zbraně, které se dosud objevovaly jen ve sci-fi filmech, budou brzy skutečností a jejich použití při válečných konfliktech nebude ničím výjimečným. 

Výrobci lodě tvrdí, že tato zbraň s sebou přináší takovou sílu, která udrží nepřátele raději na velkou vzdálenost od plavidla. Podle jejich názoru je její útočný potenciál dá srovnat s několikatunovým vozidlem jedoucím téměř 300 kilometrů za hodinu.

Loď by nyní pod dozorem amerických námořních sil měla podstoupit některé další testy, aby se zjistily případné slabiny. "Už byla otestována schopnost sériového střílení a také střílení několika raket najednou, to vše pouze při nízké zátěži. Další sekvence bude testovat schopnost bezpečného zapuštění systému, rychlost palby a také různé velikosti salv," sdělilo americké námořnictvo.

Konstrukce lodi pojmenované po americkém admirálu Elmo Russell Zumwaltovi, který v letech 1970-74 velel americkému námořnictvu, začala v loděnicích Iron Works před třemi lety. Jde o první plavidlo svého druhu. V budoucnu by se mělo jednat o top třídu amerických torpédoborců.

Loď je navržená především k přesným útokům na pobřežní cíle. V jejím arzenálu se nachází dvacet odpališť pro řízené rakety, dvě 155 mm děla a dva protiletecké kanóny. Na palubě může rovněž operovat helikoptéra SH-60 Sea Hawk a tři průzkumné bezpilotní letouny MQ-8 Fire Scout.

Třída Zumwalt (DDG-1000) jsou raketové stealth torpédoborce amerického námořnictva. Jsou to víceúčelové lodě projektované s důrazem na schopnost provádění protizemních úderů a pobřežních operací (littorial warfare).

Námořnictvo prochází řadou modernizací právě s cílem zlepšit své schopnosti pobřežního boje, přičemž kromě těchto torpédoborců plánovalo získat též nové křižníky (program CG(X) byl zrušen roku 2010) a fregaty (program Littoral Combat Ship).

Třída je výsledkem programu DD 21, jeho cílem bylo získat 32 torpédoborců, které by ve službě nahradily fregaty třídy Oliver Hazard Perry a torpédoborce třídy Spruance. V roce 2001 byla koncepce plánované třídy přepracována a namísto DD 21 byla poté označována jako DD(X).