Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z nepřátel věděckými partnery: Angola má první družici ve vesmíru

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Bajkonur - K dobývání vesmíru se přidala už i Angola. Nosná raketa s družicí Angosat-1 odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu v úterý večer. Zařízení má být s to zajistit vysílání nejen na angolském území, ale po celé Africe.

Geostacionární telekomunikační družici vynesla ukrajinská nosná raketa Zenit-2SB, což agentura AFP označila za dosti vzácný příklad rusko-ukrajinské spolupráce vzhledem ke špatným vztahům mezi oběma státy od anexe Krym.

Angolský projekt počítá s vypuštěním družice s retranslátorem, s vytvoření pozemní infrastruktury na předměstí Luandy a s televizním vysíláním. Má také zlepšit komunikační služby přes satelit a přístup k internetu.

Projekt v hodnotě přibližně 280 milionů dolarů (asi šest miliard Kč) financuje úvěr poskytnutý ruskými státními bankami. V jeho rámci byla v Brazílii, Číně a Japonsku vyškolena padesátka angolských inženýrů.

Družici Angosat o hmotnosti 1647 kilogramů zkonstruovala z ruských součástek firma Energija na zakázku angolského ministerstva spojů.

Témata:  Angola vesmir Bajkonur

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy