Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máme řešení pro snížení úmrtnosti na rakovinu, tvrdí lékaři

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: ptc.cz

Washington – Boj s rakovinou patří mezi nejhlavnější témata současné medicíny a lékařského výzkumu. Nová studie lékařů z Massachusettské všeobecné nemocnice ale tvrdí, že pro snížení úmrtnosti na rakovinu a prevenci až 60 % vzniků rakovinných onemocnění žádné nové léčebné postupy nejsou třeba. Více informací přinesl server Science Alert.

Studie tvrdí, že pro snížení rizika smrti a snížení pravděpodobnosti vzniku karcinomu až o 60 % stačí dodržovat několik zásad ohledně zdravého životního stylu.

Server upozorňuje, že životní styl nikdy nemůže předejít všem případům vzniku rakoviny, protože někdy zde hrají roli zcela nesouvisející prvky – například genetika. Jak ale podotýká, několik faktorů životního stylu se objevuje v rámci mnoha výzkumů: kouření, nadměrná konzumace alkoholu, obezita a nedostatek pohybu.

S tím souhlasí i studie, která zkoumala životní styl přibližně 130 tisíc lékařů a zdravotních sester ve Spojených státech a právě na tyto rizikové faktory brala ohled.

Výsledky ukázaly, že až 80 % případů rakoviny plic lze připisovat životnímu stylu. U rakoviny tlustého střeva, slinivky břišní a ledvin to byla více než jedna pětina všech případů.

Při aplikaci těchto výsledků na americkou populaci lékaři odvodili, že by šlo předejít vzniku rakoviny v 41–63 % případů a úmrtí na rakovinu v 59–67 % případů.

Ačkoliv server připomíná, že šlo o výzkum provedený na velmi specifické skupině lidí, zároveň zdůrazňuje, že se zde projevily jasné trendy, které je třeba vzít v potaz.

Témata:  rakovina lékaři zdraví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy