Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co by bylo horší: Pád do nitra Země nebo do černé díry?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.nasa.gov

Nejhlubší místo na Zemi má zhruba 11 kilometrů a pád do něj se díky ohromnému tlaku nedá přežít. Mohl by ale v takovém případě přežít člověk pád ještě hlouběji?

Představte si pád do Mariánského příkopu. Jde sice o nejhlubší místo na zemi, nachází se ale 11 kilometrů pod hladinou Tichého oceánu. Pokud byste se tam chtěli podívat osobně, utopili byste se.

Pokud byste tam chtěli zavítat v ponorce, ohromný tlak vody by vás rozmačkal nebo by vzduch uvnitř těla vyvolal kolaps organismu. Tak jako tak by vás nakonec sežraly ryby.

Spadnout ale můžete i do zemského jádra, nebo alespoň teoreticky. Mnohem pravděpodobnější bude, že se pokusíte prokopat až k protinožcům do Austrálie. Předem ale počítejte s tím, že vám bude pořádné horko. Zemské jádro je totiž žhavější než povrch slunce a po určité době by vás začalo tavit.

Nakonec by vás roztavilo úplně. Pokud byste se ale nějakým záhadným způsobem skrze střed planety prokopali, jen "přeletět" z jedné strany na druhou by zabralo přes 45 minut. To je ale opravdu pouze hypotetická záležitost, gravitace by vám to totiž tak jednoduše neumožnila.

Oproti jiným objektům ve vesmíru má ale Země gravitaci relativně nízkou. Například hvězdy mají mnohonásobně vyšší a pokud byste se u ní pohybovali před samotným kolapsem, silná gravitace by vás roztrhala.

Hvězda by vás totiž přitahovala podobně jako černá díra a narušila by vazby mezi atomy ve vašem těle. Tím pádem by vás doslova roztrhla a trhala dál a dál až na malé kousíčky. Nepříjemná představa? 

Témata:  lidé vesmir Země 1

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy