Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úspěch Muskovy rakety obmění i evropský vesmírný výzkum

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.nasa.gov

Praha - Úspěšný úterní start rakety Falcon Heavy se projeví i v plánech Evropské vesmírné agentury (ESA), do níž patří i Česko. Elon Musk navíc vzbudil nadšení pro kosmonautiku, dobývání vesmíru a pro techniku.

Podle Lukáše Holmana ze vzdělávací kanceláře ESA je raketa společnosti SpaceX Falcon Heavy průlomový počin, který především změní cenovou politiku letů do vesmíru.

Připomněl, že ještě před několika lety ESA nevěřila Muskovu tvrzení, že dokáže návrat prvního stupně rakety. "A dnes je to praxe. Zpětně to ovlivnilo, jak se ESA dívá na své vlastní nosiče," uvedl. Agentura přehodnotila přípravu nosné rakety Ariane 6, nově do ní podle Holmana musí zakomponovat návratovost minimálně prvního stupně. "Jedině tak si může udržet konkurenceschopnost v přístupu do vesmíru," dodal Holman.

Za "událost desetiletí" označil start Falconu Heavy i Michal Václavík z České vesmírné kanceláře, který se k tématu vyjádřil pro Českou televizi. "Pan Musk dosáhl cíle, který si stanovil před 15 lety," řekl. Návrat dvou ze tří stupňů označil za "téměř stoprocentní" úspěch, posouvá podle něj nejen Muskovu firmu, ale celý soukromý sektor v rozvoji raketové techniky.

Pavel Suchan, místopředseda České astronomické společnosti, upozornil i na další stránky Muskova počinu. Vzbudil podle něj nadšení pro vědu a techniku. Start rakety byl podle něj také skvělou propagací Muskova podnikání, zejména díky autu Tesla, které raketa vynesla do vesmíru. "Můžeme se ptát, proč soukromá firma a ne třeba americká NASA, když vesmír patří všem, můžeme se ptát, proč zrovna soukromé auto na oběžnou dráhu kolem Slunce, a můžeme pochybovat o účelu, když za sebou vytvořila skutečně obří uhlíkovou stopu," uvedl Suchan. I tak jde ale podle něj o přelom v dějinách kosmonautiky, která "táhne dopředu technologie, které pak všichni využíváme".

Témata:  Elon Musk ESA vesmir raketa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy