Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Start Progressu k ISS byl odložen

ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
Foto: ESA **www.esa.int**

Bajkonur (Kazachstán) - Start ruské nákladní lodě Progress k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) byl dnes na poslední chvíli patrně kvůli počítačové závadě zrušen.

Další pokus je plánován za dva dny, v úterý. Oznámila to ruská kosmická agentura Roskosmos. Progress má na ISS dopravit několik tun zásob.

Podle Roskosmosu byly dnešní přípravy zpočátku bez problémů, dokud je automat nezastavil. Příčina se zjišťuje. Agentura Interfax uvedla, že šlo zřejmě o poruchu počítače na nosné raketě Sojuz 2.4a, což je modernizovaný typ s novými systémy řízení, vyšší nosností a výkonnější hnací jednotkou.

Zásobovací let má na ISS dopravit palivo, potraviny a další potřeby a měl by se při něm zároveň vyzkoušet nový, urychlený režim přesunu. Ke stanici se má Progress dostat za 3,5 hodiny, pouze po dvou obězích Země.

Na ISS na zásoby čeká šestičlenná posádka - tři Američané, dva Rusové a jeden Japonec.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) raketa Progress

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy