Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novou Teslu si hned tak nekoupíte, Musk musel přerušit výrobu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

San Francisco - Americký výrobce elektrických automobilů Tesla Inc. dočasně přeruší montáž svého vozu Model 3, který je prvním vozem automobilky určeným pro masový trh. Firma se již delší dobu potýká s problémy při navýšení výroby svého nového sedanu a letos musela přerušit výrobu v kalifornském závodě ve Fremontu již v únoru.

Tesla podle internetového zpravodajského serveru BuzzFeed informovala zaměstnance, že přerušení výroby bude trvat čtyři až pět dnů. Zaměstnanci si na tuto dobu buď mají vybrat dovolenou, nebo dostanou neplacené volno.

Automobilka původně předpokládala, že do konce loňského roku bude schopná vyrobit týdně až 5000 vozů svého elektromobilu Model 3. Tento cíl však musela již několikrát posunout a nyní se snaží navýšit do konce druhého čtvrtletí výrobu na 2500 vozů týdně. Její snažení komplikují problémy ve vysoce robotizovaném montážním závodě.

Šéf společnosti Elon Musk minulý týden poprvé přiznal, že příliš důvěřoval automatizaci při montáži Modelu 3 a že to byla chyba. "Ano, nadměrná automatizace v Tesle byla chyba," uvedl Musk v pátek na svém twitteru. "Abych byl přesný, můj omyl. Lidé jsou podceňováni." Od Muska to bylo překvapivé prohlášení, protože předtím se naopak posmíval výrobním zdatnostem konkurentů.

Musk rovněž v pátek oznámil, že Tesla bude zisková a bude mít pozitivní cash flow, tedy rozdíl mezi příjmy a výdaji peněžních prostředků, ve třetím a čtvrtém čtvrtletí. Nebude tak potřebovat navýšit peníze. Nicméně mnoho analytiků pochybuje o splnění tohoto cíle, který závisí na rychlém růstu výrobu sedanu Model 3.

V únoru Tesla pozastavila výrobu Modelu 3 na čtyři dny s tím, že v této době se uskuteční plánované práce na uzpůsobení zařízení, aby se zlepšila automatizace a odstranily problémy. Varovala, že další prostoje mohou přijít i v dalších měsících.

Automobilky obvykle zastavují nebo zpomalují výrobu nových modelů, aby vyřešily problémy s výrobním systémem. Podle některých analytiků však Tesla zkrátila testování výrobní linky, aby se dostala na trh rychleji, a právě to mohlo způsobit počáteční výrobní problémy, napsala agentura Reuters.

Témata:  automobilový průmysl ekonomika Tesla Motors Elon Musk auto

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy