Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět je v krizi už od roku 1947. Už Einstein varoval před hrůzami, které nás čekají

Albert Einstein, foto: Oren Jack Turner, Princeton, N.J.
Albert Einstein, foto: Oren Jack Turner, Princeton, N.J.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Albert Einstein patřil nepochybně k jedněm z nejbrilantnějších mozků lidstva. Jeho práce na poli teoretické fyziky položila základy pro vznik mnoha pro lidstvo zásadních objevů. Tím, na který byl nejméně pyšný, byla atomová bomba. Server The Atlantico připomíná varování tohoto brilantního muže z roku 1947.

Einstein ve svých úvahách není proti zásobě atomových bomb: „Neříkám, že by Spojené státy neměly bomby vyrábět a skladovat. Domnívám, že to musí udělat. Musí to však udělat i jiné národy, aby byly schopny odstrašit atomový útok. Odstraňování by mělo být jediným účelem atomových arzenálů. Stejně tak věřím, že Organizace spojených národů by měla mít atomovou bombu ve výzbroji svých ozbrojených sil.

Ta by ale měla mít za účel odradit agresory nebo vzpurné národy od atomového útoku. Atomová bomba by neměla být použita pouze z vůle Spojených státu nebo jiných zemí. Státy by měly udržovat zásoby atomových bomb, aby odradili jiné státy od jejich použití. Bohužel část veřejnosti a politiků je přesvědčena že se jen těžko lze vyhnout atomové válce. “

Slavný vědec varuje pře přebíráním neúcty k životu a neetickému chování, kterými se vyznačovali nacisté a Japonci za 2. světové války „ V minulé válce jsme vycházeli z toho, že jsme museli přijmout nízké etické standardy nepřítele.

Ale místo toho, a bychom se cítili osvobozeni od jejich nízké morálky, osvobozující od svatosti lidského života a bezpečnosti civilistů, činíme v současné době nízkou úroveň nepřítele z minulosti svou vlastní. To že se blížíme k další válce je důsledkem degradace našich vlastních morálních standardů.“

Na příkladu tehdejšího Sovětského svazu, který se cítil izolovaně a ohroženě Einstein dokazuje, že to je i vina USA, který mu nedokázal ukázat lidskou tvář a nabídnout pomocnou ruku a jednání místo konfrontace.

To by mohlo ze strany SSSR vést k podrážděné reakci, a pokud by Sověti vyvinuli vlastní bombu, o čemž Einstein nepochybuje, i k jejímu použití. Jak The Atlantico podotýká, situace z roku 1947 se velmi podobá dnešnímu stavu konfrontace mezi USA a KLDR. Einsteinovo varování je tedy stále platné a politici by na něj měli brát zřetel.

Témata:  Albert Einstein atomová bomba

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy