Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko má za sebou unikátní zatmění Měsíce, sledovaly ho miliony lidí

Zatmění měsíce (27. 7. 2018)
Zatmění měsíce (27. 7. 2018)
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Praha - Milionům lidí na celém světě kromě Severní Ameriky a většiny ostrovů v Tichém oceánu se dnes naskytla mimořádná příležitost sledovat úplné zatmění Měsíce. Nejdelší zatmění přirozené družice Země v 21. století trvalo 103 minut.

Před úplným zatměním řada lidí na obloze pozorovala i částečné zatmění, které bude i následovat po úplném zastínění. Měsíc tak ve stínu Země stráví celkem tři hodiny a 54 minut, informovala agentura Reuters. V ČR začalo úplné zatmění ve 21:30 a skončí ve 23:13.

Ke sledování neobvyklého nebeského úkazu se například sešli lidé u jihoafrického mysu Dobré naděje, na Rudém náměstí v Moskvě i u ikonické budovy opery v Sydney. V Austrálii si řada lidí zaplatila, aby mohla úplné zatmění sledovat v sydneyské hvězdárně.

Podle hinduistů nebeská tělesa Slunce a Měsíc při zatmění vydávají negativní energii, a tak velká řada chrámů v Indii zůstala dnes zavřená.

Smůlu mají obyvatelé Severní Ameriky a většiny ostrovů v Tichém oceánu. Naopak lidé v Evropě, Africe, Asii a Austrálii mají kromě zatmění Měsíce možnost sledovat také neobvykle jasnou planetu Mars, která se dostává do velké opozice se Sluncem.

Sledovat zatmění Měsíce v okolí hvězdárny na Kraví hoře v Brně vyrazily stovky lidí. Doufali že bouřka a oblačnost, které nad město dorazily v podvečer, zmizí. Měli smůlu. Okolo 21:00 sice viděli nad Špilberkem srpek Měsíce, ale o půl hodiny později zmizel v husté oblačnosti. Navíc se nad Brnem rozpršelo.

Zážitek tak měli spíše z blesků, které křižovaly nebe na západ od města, ze světelných instalací v parku a z dokumentu o Měsíci promítaného na zeď hvězdárny. Lidé přišli do parku i na koupaliště, kam byl dnes večer vstup zdarma. Dopravní podnik posílil kvůli vyloučené lince 4 autobusovou linku 68.

Naděje lidí byly marné. Po 21:00 oblačnost přibývala, až měsíc zcela schovala, a ti, co ještě doufali, se schovali pod deštníky. I tak si lidé výjimečný večer užívali.

Ve veseckém sportovním areálu v Liberci dnes na 26. ročníku hudebního festivalu Benátská! vystoupila britská zpěvačka Bonnie Tylerová. Sedmašedesátiletá umělkyně, jejíž charakteristický chraplavý hlas slavil největší úspěchy v 70. a 80. letech, v den výjimečného zatmění Měsíce zazpívala jeden ze svých největších hitů Total Eclipse of the Heart známý v české verzi v podání Leony Machálkové jako Zatmění.

Témata:  zatmění Měsíce Měsíc Měsíc 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy