Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tropy ovlivňují i elektrárny: Vysoké teploty snižují účinnost solárních panelů

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Česko se potýká s vlnou veder, dnes má být až na 36 stupňů. Tropické teploty paradoxně neprospívají fotovoltaickým elektrárnám. Účinnost solárních panelů totiž s rostoucí teplotou postupně klesá.

"Čistě z fyzikálního hlediska účinnost fotovoltaických panelů s každými 25 stupni Celsia rostoucího tepla klesá zhruba o deset procent. Tento jev se však v současnosti projeví jen minimálně, jelikož veškeré solární elektrárny se projektují podle reálných, nikoli laboratorních podmínek," řekl ČTK jednatel společnosti S-Power Energies Jaroslav Šuvarský.

Zákazníci firmy proto podle něj od společnosti dopředu dostávají propočty předpokládaných výnosů na základě dlouhodobých měření průměrných teplot i počtu slunečných dnů. "Aktuální teploty, ačkoli jsou vysoké, překračují průměr, s nímž v letních měsících počítáme, jen o několik stupňů. Mnohem výrazněji by se na výnosu z elektrárny projevila výrazná odchylka v počtu slunečných dnů," uvedl Šuvarský. "V letních dnech máme v Čechách mnohem více hodin slunečního svitu než v zimě, a proto denní zisk v letním dni bude i přes nižší účinnost panelu mnohem vyšší," dodal.

"Výkon solárních panelů se snižuje s rostoucí teplotou o přibližně 0,4 procenta na každý stupeň Celsia. Je to způsobeno chováním polovodičové struktury, která tvoří fotovoltaický článek. Na celkovém výkonu solární elektrárny se tento jev projeví trochu méně, protože v létě slunce svítí delší dobu, a tak tento pokles částečně kompenzuje," uvedla výkonná ředitelka Solární asociace Veronika Hamáčková.

Podle datEnergetického regulačního úřadu (ERÚ) vyrobily v loňském roce tuzemské fotovoltaické elektrárny nejvíce elektřiny v červnu (328,8 gigawatthodiny - GWh) a v květnu (311,9 GWh). Teprve pak následovaly srpen a červenec.

Témata:  solární energie počasí elektřina

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy