Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidská hloupost? Dá se ji zbavit, tvrdí psycholog

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Wellington - Lidská inteligence byla od dosažení plnoletosti vždy považována za statickou. V praxi to znamená, že pokud člověk dosáhne 18 let věku, jeho mozek se už dále nevyvíjí a lidově řečeno už nebude chytřejší. Novozélandský profesor psychologie James Flynn ale nyní tvrdí, že skutečnost je úplně jiná.

Podle Flynna je klíčem k posílení inteligence i po 18 roku života stimulující životní styl a komunikace. Doma, na pracovišti, všude, kde spolu lidé často komunikují, snaží se být vtipní, vyměňují si kulturní informace a čelí výzvám, může jedincům stoupnout IQ až o několik bodů.

Psycholog ale také zjistil, že existuje i opačný efekt. Lidem, kterým chybí výzvy, mozek stagnuje a na inteligenci ztrácí. Uvedl to ve své knize Does Your Family Make You Smarter?, kde tvrdí, že inteligence byla vždy považována za statickou, opak je ale pravdou. 

Jednoduše řečeno se mozek podle Flynna chová jako sval. Čím více ho člověk používá, tím bude silnější, a naopak. Flynn tvrdí, že ideálním způsobem, jak zvýšit vlastní IQ, je najít si náročnou práci nebo se obklopit velmi inteligentními lidmi a naslouchat jim, respektive s nimi komunikovat. Podle psychologa se takto dá ovlivnit až 20 procent mozkové inteligence, zbývajících 80 je ovlivněno geneticky.

Někteří vědci ale považují Flynnův výzkum za kontroverzní. Tvrdí, že efekt rostoucího a klesajícího inteligenčního kvocientu může být zkreslený, protože psycholog dlouhodobě studoval inteligenci ve vyspělých zemích a zjistil, že za poslední desetiletí narostla průměrně o tři body. Stojí za tím především lepší výživa, snadnější přístup ke vzdělání a problémy současného světa.

Témata:  mozek iq testy lidé

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy