reklama

Služba BBC uvádí, že s tímto revolučním ale zároveň velmi jednoduchým nápadem přišel norský podnikatel Petter Neby v roce 2008. S problémem závislosti na mobilu se Neby setkal v momentě, kdy v jeho vztahu s dcerou vzniklo napětí. Děti v dnešní době aktivněji podléhají závislosti na technologiích, v důsledku čehož odmítají komunikovat s vnějším světem.

Petter se zaměřil na vývoj nových smart phonů, hlavním jeho kritériem byla jednoduchost a lakoničnost. Tak vznikl jeho spart-up s názvem Punkt. Nyní Punkt projektuje smart phony, které vás mohou překvapit svojí  jednoduchostí. Jsou tak jednoduché, že kromě volání neobsahují téměř žádné jiné funkce.


Společnost Punkt v roce 2015 vyvinula model s názvem Light Phone, která svět překvapila nejen svojí jednoduchostí, ale i dokonalou designovou stránkou. Na rozdíl od dnešních mobilů je Light Phone určen pouze pro volání, tento mobil neobsahuje ani tradiční displej.

Některým uživatelům tento přístroj může přijít jako primitivní. Hlavním heslem Punktu je svoboda od klasických smart phonů, které postupně okupují náš svobodný čas a pronikají do osobního života. A proto je Light Phone dokonale jednoduchý, vyvinout na něm závislost je naprosto nereálné.

 Pro většinu populace se mobil stal dalším, umělým lidským orgánem. V souvislosti s tímto jevem vznikl pojem nomofibie (no-mobile-phone-phobia), které označuje poruchu spočívající v závislosti na vlastním mobilním přístroji. Jedinec má strach z vybití baterie či zapomenutí nebo ztráty samotného telefonu.