reklama

BackRub běžel na serverech Stanfordovy univerzity teprve krátce, když se jeho tvůrci rozhodli změnit název programu na Google. Dnes notoricky známá značka vznikla mírnou úpravou pojmu googol, jímž se v matematice označuje číslo skládající se z jedničky následované stovkou nul.

Své první sídlo nalezla společnost Google v garáži v kalifornském Menlo Parku. Nezůstala v ní však dlouho. Už v prosinci 1998 zařadil časopis PC Magazine Google na svůj seznam sta nejlepších webů. Navíc tak učinil s dovětkem, že Google má "tajný recept na zobrazení extrémně relevantních výsledků". Graficky minimalistická stránka Googlu si díky tomu rychle získala množství příznivců a vyhledávač nakonec počtem uživatelů pokořil takové giganty jakými byly Yahoo!, Excite či AltaVista.

Spolu s počtem návštěvníků Googlu rostl také zájem inzerentů, a z vyhledávače se stal dobře fungující stroj na peníze. Podstatnou zásluhu na tom měl zkušený manažer Eric Schmidt, který po svém příchodu do firmy v roce 2001 zprofesionalizoval její řízení.

Část vydělaných prostředků použil Google, který je podle žebříčku BrandZTop 100 z letošního května nejhodnotnější firmou světa, na svůj další rozvoj. V dubnu 2004 například spustil vlastní e-mailovou službu Gmail, v témže roce také vstoupil na burzu a firma přesídlila do Mountain View v Kalifornii, v únoru následujícího roku se zrodil mapový server Google Maps a v roce 2006 koupil za 1,65 miliardy USD populární server pro sdílení videí YouTube. Z dílen Googlu kromě toho vzešel v současnosti světově nejpoužívanější internetový prohlížeč Chrome, operační systém Android pro chytré telefony a tablety či počítačové brýle Google Glass.

Google měl k březnu letošního roku zhruba 85.000 zaměstnanců a od svého založení investoval asi do dvou stovek začínajících firem. Nejdražší dosavadní akvizicí se v roce 2011 stal nákup amerického výrobce Motorola Mobility za 12,5 miliardy dolarů, tři roky nato ho pak Google prodal.

V říjnu 2015 dokončil Google reorganizaci a stal se součástí holdingu Alphabet, do jehož vedení se postavil spoluzakladatel Googlu Page. Novým výkonným ředitelem Googlu byl jmenován Sundar Pichai, který se v roce 2016 stal nejlépe placeným generálním ředitelem v USA.

Společnost Alphabet měla loni příjmy 110,9 miliardy USD a čistý zisk 12,6 miliardy USD. Google má na výsledcích Alphabetu většinový podíl. V letošním roce podle listu The Wall Street Journal analytici čekají růst příjmů Alphabetu na 136 miliard USD, z toho příjmy z mobilní reklamy mají činit více než 60 miliard USD. Tržní kapitalizace Alphabetu, mateřské firmy společnosti Google, činí zhruba 860 miliard USD a spolu s Amazonem a Applem patří mezi tři největší firmy z USA, jejichž akcie jsou obchodovány na burze.

Googlu se však nevyhýbají ani problémy. Již v listopadu 2010 začala Evropská komise (EK) oficiálně prošetřovat podezření, zda Google nezneužívá svého dominantního postavení v internetovém vyhledávání. První pokuta, kterou Google dostal, se týkala obvinění z dubna 2015, podle kterého Google ve výsledcích internetového vyhledávání systematicky zvýhodňoval vlastní produkt umožňující srovnávání nákupních nabídek. V červnu 2017 dostal Google od EK za zneužití dominantního postavení na trhu pokutu 2,42 miliardy eur (přes 62 miliard Kč). Letos v červenci EK vyměřila Googlu rekordní pokutu 4,34 miliardy eur (112,2 miliardy Kč). Google podle ní zneužíval dominantního postavení mobilního operačního systému Android a od roku 2011 omezoval výrobce těch zařízení, která systém využívala. Google uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.