Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z garážové firmy nejznámější značkou světa. Jaká je historie Google?

Logo společnosti Google
Logo společnosti Google
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Firmu Google Inc. si nechali zaregistrovat 4. září 1998 Sergey Brin a Larry Page, dva studenti americké Stanfordovy univerzity. Oba mladíci již dříve spolupracovali při práci na programu BackRub, s jehož pomocí chtěl Page zmapovat odkazy mezi webovými stránkami a vytvořit tak jakousi mapu tehdejšího internetu. V jisté fázi vylepšování programu si Page s Brinem uvědomili, že analýzou vztahů mezi stránkami lze podstatně zvýšit relevanci výsledků internetového vyhledávání.

BackRub běžel na serverech Stanfordovy univerzity teprve krátce, když se jeho tvůrci rozhodli změnit název programu na Google. Dnes notoricky známá značka vznikla mírnou úpravou pojmu googol, jímž se v matematice označuje číslo skládající se z jedničky následované stovkou nul.

Své první sídlo nalezla společnost Google v garáži v kalifornském Menlo Parku. Nezůstala v ní však dlouho. Už v prosinci 1998 zařadil časopis PC Magazine Google na svůj seznam sta nejlepších webů. Navíc tak učinil s dovětkem, že Google má "tajný recept na zobrazení extrémně relevantních výsledků". Graficky minimalistická stránka Googlu si díky tomu rychle získala množství příznivců a vyhledávač nakonec počtem uživatelů pokořil takové giganty jakými byly Yahoo!, Excite či AltaVista.

Spolu s počtem návštěvníků Googlu rostl také zájem inzerentů, a z vyhledávače se stal dobře fungující stroj na peníze. Podstatnou zásluhu na tom měl zkušený manažer Eric Schmidt, který po svém příchodu do firmy v roce 2001 zprofesionalizoval její řízení.

Část vydělaných prostředků použil Google, který je podle žebříčku BrandZTop 100 z letošního května nejhodnotnější firmou světa, na svůj další rozvoj. V dubnu 2004 například spustil vlastní e-mailovou službu Gmail, v témže roce také vstoupil na burzu a firma přesídlila do Mountain View v Kalifornii, v únoru následujícího roku se zrodil mapový server Google Maps a v roce 2006 koupil za 1,65 miliardy USD populární server pro sdílení videí YouTube. Z dílen Googlu kromě toho vzešel v současnosti světově nejpoužívanější internetový prohlížeč Chrome, operační systém Android pro chytré telefony a tablety či počítačové brýle Google Glass.

Google měl k březnu letošního roku zhruba 85.000 zaměstnanců a od svého založení investoval asi do dvou stovek začínajících firem. Nejdražší dosavadní akvizicí se v roce 2011 stal nákup amerického výrobce Motorola Mobility za 12,5 miliardy dolarů, tři roky nato ho pak Google prodal.

V říjnu 2015 dokončil Google reorganizaci a stal se součástí holdingu Alphabet, do jehož vedení se postavil spoluzakladatel Googlu Page. Novým výkonným ředitelem Googlu byl jmenován Sundar Pichai, který se v roce 2016 stal nejlépe placeným generálním ředitelem v USA.

Společnost Alphabet měla loni příjmy 110,9 miliardy USD a čistý zisk 12,6 miliardy USD. Google má na výsledcích Alphabetu většinový podíl. V letošním roce podle listu The Wall Street Journal analytici čekají růst příjmů Alphabetu na 136 miliard USD, z toho příjmy z mobilní reklamy mají činit více než 60 miliard USD. Tržní kapitalizace Alphabetu, mateřské firmy společnosti Google, činí zhruba 860 miliard USD a spolu s Amazonem a Applem patří mezi tři největší firmy z USA, jejichž akcie jsou obchodovány na burze.

Googlu se však nevyhýbají ani problémy. Již v listopadu 2010 začala Evropská komise (EK) oficiálně prošetřovat podezření, zda Google nezneužívá svého dominantního postavení v internetovém vyhledávání. První pokuta, kterou Google dostal, se týkala obvinění z dubna 2015, podle kterého Google ve výsledcích internetového vyhledávání systematicky zvýhodňoval vlastní produkt umožňující srovnávání nákupních nabídek. V červnu 2017 dostal Google od EK za zneužití dominantního postavení na trhu pokutu 2,42 miliardy eur (přes 62 miliard Kč). Letos v červenci EK vyměřila Googlu rekordní pokutu 4,34 miliardy eur (112,2 miliardy Kč). Google podle ní zneužíval dominantního postavení mobilního operačního systému Android a od roku 2011 omezoval výrobce těch zařízení, která systém využívala. Google uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.

Témata:  Google

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy