reklama

Studie organizace National Toxicology Program, která spadá pod americké ministerstvo zdravotnictví, tvrdí, že našla u myší spojitost mezi zářením z mobilních telefonů a rakovinou. Upozornil na ni server Huffington Post. 

Studie, která celkem vyšla na 25 milionů dolarů a probíhala dva roky, zjistila, že u myší, které byly neustále vystaveny záření z mobilních telefonů, došlo ke zvýšení rizika vzniku rakoviny mozku nebo srdce.

Jak server vysvětluje, studie odhalila, že u přibližně 2-3 % myších samců chronické a neustále vystavení rádiovým vlnám z mobilních telefonů způsobilo vznik vzácných nádorových onemocnění v mozku a srdci. U samic bylo toto riziko o něco menší.

Server ale upozorňuje, že důvody k panice zatím nejsou, protože tato studie nijak nepotvrzuje, že stejný vztah existuje i u lidí. Šlo navíc o vystavení velmi extrémním podmínkám.

Na druhou stranu ale podotýká, že tato studie jasně vyvrací předchozí oficiální tvrzení, podle kterých nemají mobilní telefony a jejich záření na živé organismy krom zahřívání tkáně žádný vliv.

„S ohledem na světové rozšíření mobilní komunikace mezi uživateli různého věku může i malé zvýšení výskytu nemoci v důsledku vystavení RFR (rádiovému záření) mít velké dopady na veřejné zdraví," varují výzkumníci z National Toxicology Program.

Server dodává, že ačkoliv u lidí tato vazba zatím prokázána nebyla, lidé mohou v rámci prevence raději používat handsfree zařízení a nenosit telefon v kapsách.

O další výsledky se postarala Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny, skupiny spadající pod Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), složená z 31 vědců ze 14 zemí. Ti se probrali desítkami studií o bezpečnosti mobilních telefonů a v roce 2011 došli k závěru, že by mobilní telefony mohly být "potenciálně karcinogenní" - a asi tak škodlivé jako některé čistící chemikálie a pesticidy.

Zároveň skupina dospěla k tomu, že čím dál je zařízení od hlavy uživatele, tím méně je škodlivé. Tudíž posílání zpráv nebo surfování po internetu by nemělo být tak škodlivé jako telefonování, kdy je mobil jen pár centimetrů od mozku.

Existují samozřejmě také studie, které dospěly k opačnému závěru - a možnou škodlivost mobilních telefonů vyloučily. Některé z nich ale přinejmenším částečně financovaly mobilní společnosti či provázané obchodní skupiny.

Doktor Joseph Mercola, který se soustřeďuje na alternativní medicínu a píše o potenciálně škodlivých dopadech mobilních telefonů na lidské tělo, uvádí, že dokud nemá nositelné zařízení zabudované 3G spojení, pak jsou škodlivé následky minimální.

"Radiace vychází z 3G připojení mobilního telefonu, takže zařízení, jako je Jawbone Up a Apple Watch, by měla být v pořádku," řekl. "Pokud si ale koupíte hodinky se zabudovaným mobilním čipem, pak máte na zápěstí přivázaný mobilní telefon," dodal s tím, že to podle něj vůbec není dobrý nápad.

Rakovina není jediná

Ačkoliv se o jiných rizicích spojených s užíváním mobilů příliš nemluví, neznamená to, že neexistují. Své o tom ví lidé, kteří díky telefonům protrpěli částečnou slepotu.

Ve zdravotnickém magazínu New England Journal of Medicine vyšel případ dvou žen ve věku 22 a 40 let, které trpěly celé měsíce přechodnou slepotou. Ženy si stěžovaly, že opakovaně přestanou vidět na 15 minut.

Dlouho dobu si lékaři nevěděli rady, zkoušeli všechny možné prohlídky a testy, ale nic nenacházeli. Pomohl až doktor Gordon Plant, který se postižených žen zeptal na jednoduchou otázku, co ženy dělaly, když ztratily zrak.

Obě ženy měly něco společné, a to, že se dívaly večer na svůj telefon pouze jedním okem, když ležely na straně. Jedno oko bylo přizpůsobeno světlu, druhé tmě. Když pak odložily telefon, oči se musí "zkalibrovat" a upravit se na temné prostředí, což může mít za následek dočasnou slepotu.