Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mobily v roce 2025? Nový výzkum je pro Čechy krajně znepokojivý

Placení mobilem
Placení mobilem
Foto: Ogilvy Public Relations

Mobilní telefony vládnou světu a jejich budoucnost je nanejvýš zářná. Nový výzkum by ale mohl Čechy znepokojit. Odborníci v Británii totiž zjistili, jak velkou porci dat na internetu spotřebujeme v roce 2025. A v případě tuzemských mobilních tarifů je to téměř nereálné.

Britský virtuální operátor spadající pod společnost Telefónica si nechal vypracovat studii, která zjišťovala, jaká je budoucnost mobilních telefonů. Odborníci zjistili, že spotřeba mobilních dat by se měla do roku 2025 zněkolikanásobit.

Díky zavedení nové generace mobilního internetu, 5G by mohl běžný uživatel smartphonu měsíčně spotřebovat až 98 GB dat. A podle odborníků to půjde velmi lehce.

Hlavním "žroutem" dat by mělo být video, a to zejména rozšířené využití 4K panelů. Ostatně už za tři roky by se měla průměrná spotřeba podle odborníků zvednout na 25 GB měsíčně.

Pro představu, v roce 2017 uživatelé průměrně měsíčně spotřebovali pouze 0,83 GB dat. To je v českých podmínkách snesitelné. V budoucnu ale může nastat problém.

Už nyní Češi platí za mobilní tarify téměř nejvíce v Evropě a zdejší operátoři množství přenesených dat v tarifech značně škrtí. Dovedete si představit, že byste při dnešních cenách měli nasurfovat téměř 100 GB dat? Takový účet za telefon si raději ani nechceme představit.

Témata:  mobily EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy