reklama

Podle webu Science Alert objevili výzkumníci NASA ve vzorcích z ISS přítomnost bakterie rodu Enterobacter. Vzorky pocházejí z toalety a cvičebních prostor stanice. Jiné kmeny tohoto rodu se vyskytují například v nemocnicích a je známa jejich vysoká odolnost vůči léčbě antibiotiky.

Přítomnost mikrobů na ISS není nijak převratným objevem. NASA průběžně sbírá jejich vzorky a dále je zkoumá, aby se zjistilo, jakým způsobem organismy reagují na extrémní podmínky panující ve vesmíru. Vůbec poprvé ale nyní vědci objevili bakterii rezistentní na antibiotika.

Varující je, že hlubší analýza vzorků odhalila 112 společných genů mezi těmi z vesmíru a lidem nebezpečnými vzorky ze země. Následná počítačová simulace stanovila pravděpodobnost, že se i nyní neškodné kmeny stanou v budoucnu nebezpečnými na 79%. Ve hře je mnoho faktorů, které mohou ovlivnit výslednou škodlivost bakterií a stále není jasné, jak je ovlivňují specifické podmínky vesmírné stanice.

Astronauti i materiál putující na ISS procházejí dekontaminačními procesy, aby se vše co nejvíce sterilizovalo. Zbavit se všech mikroorganismů však ani za pomoci moderních postupů nelze. Podle mikrobiologa Kasthuri Venkateswarana, který vzorky zkoumal „bude zapotřebí dalších studií, aby bylo možné posoudit jaký vliv mají podmínky panující na ISS na patogenitu a virulenci.“