Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mánie, která hýbe světem: Přelepujete páskou webkameru? Možná byste měli

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Toshiba

Přelepujete si lepící páskou svou webkameru na notebooku či počítači? Že to považujete za zbytečné? Dlouho byli lidé, kteří to dělali, považováni téměř za blázny. Jak ale říká šéf amerického Federálního úřadu pro vyšetřování, dělat bychom to měli všichni.

Začátkem tohoto roku ředitel FBI James Comey vyvolal velkou kontroverzi, když připustil, že webovou kameru svého osobního počítače přelepuje páskou. „Myšlenka, že šéf světově nejvyspělejší zpravodajské agentury cítí, že je třeba se uchýlit k takovému primitivnímu boji proti vniknutí do počítače, byla pro mnohé velmi překvapivá," vysvětluje populárně-vědecký server IFL Science.

Skutečný problém totiž spočívá v tom, že většina Američanů si ještě pamatuje Comeyho starší vyjádření, že by se lidé neměli snažit, aby byla jejich zařízení nehacknutelná, protože to „brání úsilí jednotlivých států v zajišťování bezpečnosti".

Nicméně v rozhovoru se zástupcem amerického ministerstva spravedlnosti Johnem Carlinem před publikem tento týden Comey nejen bránil své předchozí poznámky, ale dodal, že všichni občané by měli dělat totéž, pokud chtějí chránit své vlastní soukromí.

Když zeptal se Carlin, jestli se to týká také webových kamer, Comey odpověděl: „sakra jo, sakra jo." I když uznal, že se některým „vysmíval" za to, že to dělají, trval na tom, že „není šílené, když se šéf FBI stará o zajištění osobní bezpečnosti". Dodal, že „lidé by měli převzít odpovědnost za zajištění vlastní bezpečnosti".

Pokud jde o otázku přelepení webové kamery, vysvětlil, že „existují některé rozumné věci, které by měly být dělány, a to je jedna z nich." Potvrdil také, že není zdaleka jediný člen FBI, který se uchýlil k této technice. Poukázal, že „když nastoupíte do jakéhokoli státního úřadu, všichni mají malé kamery na horní části obrazovky - a všichni mají víčko, kterými je mohou zaclonit".

„Zajistěte se tak, aby se lidé, kteří k tomu nemají pravomoc, na vás nemohli dívat," objasnil. Ve svém projevu v Centru pro strategická a mezinárodní studia šéf FBI vyzval občany, aby pracovali na své „hygieně zabezpečení" a aby byli méně důvěřiví ke svým zařízením. Lidé by podle něj měli vzít věci do vlastních rukou a nepředpokládat, že výrobci jejich zařízení zabezpečují.

Témata:  počítače

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy