Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Panzerfaust byl postrachem spojeneckých tanků. Oblíbili si ho i pražští povstalci

Volkssturm s Panzerfausty, Berlín, březen 1945
Volkssturm s Panzerfausty, Berlín, březen 1945
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Jen málokterá zbraň vzbudila v nepřátelích takový strach jako Panzerfaust. Jednoduchá zbraň dokázala zničit všechny tanky spojenců. Její princip byl jednoduchý a výroba levná a rychlá. Továrny nacistického Německa ji chrlily po milionech do posledního dne války. Důležitou roli měla i během Pražského povstání.

Po invazi do Sovětského svazu v roce 1941 se Němci ocitli doslova pod záplavou sovětských tanků. Wehrmacht začal hledat účinnou protitankovou zbraň, kterou mohl použít i jednotlivec. Vývojem byla pověřena firma HASAG (Hugo Schneider AG ) v Lipsku. Zde se pod vedením Dr. Heinricha Langweilera v roce 1942 zrodila předchůdkyně Panzerfaustu s poetickým jménem Gretchen (Grétka).

O rok později se na Východní frontě objevila první pokusná série Faustpatrone klein, 30 m. Zbraň se skládala z tlustostěnné trubky, která obsahovala 54 gramů černého střelného prachu. Na konci trubky byla nasazena kumulativní hlavice s 400 gramy trhaviny. Ta se skládala z 50 % z TNT a druhá polovina tvořilo RXD. Kumulativní hlavice měla do obrněnce vytvořit jen malou díru, do které vychrlila kusy kovu a horké páry.

Rozměry zbraně byly téměř kapesní. Průměr hlavice byl pouhých 10 centimetrů a celková délka zbraně bylo 98,5 centimetru. Vážila jen 2,7 kilogramu. Testy zbraně na bojišti prokázaly její mimořádnou ničivou sílu. I první nejslabší verze dokázala probit 140 milimetrový pancíř. Žádný tehdejší této zbrani nemohl odolat. Také se však objevily některé problémy.

V první řadě vojákům vadil krátký dostřel zbraně. Museli se k nepřátelskému stroji přiblížit na pouhých 30 metrů. Někdy zbraň selhala a hlavice se od tanku neškodně odrazila. Zbraň také neměla mířidla. Konstruktéři vše vzali v potaz a spojenečtí vojáci se setkali poprvé se sériovým Panzerfaustem 30 při invazi na Sicílii. Jednoduchou zbraň dokázali po krátké instruktáži používat nejen nevycvičení vojáci, ale mladičcí z Hitlejugend nebo starci z Volkssturmu.

Panzerfaust se stal skutečným postrachem spojeneckých tanků. Při invazi v Normandii Panzerfausty způsobili „jen“ 6 % všech ztrát obrněné techniky západních spojenců. Do konce války ovšem toto číslo narostlo na 34 %. Pancéřové pěsti se osvědčily především v tvrdých pouličních bojích vedených na Východní frontě, kde v boji o města jako Kralovec nebo při bitvě o Berlín způsobili 70 % ztrát všech tanků.

Sověti to vyřešili tak, že ke každé rotě tanků přiřadili rotu pěchoty, která měla zneškodnit střelce ještě před tím, než stačil z Panzerfaustu vystřelit.  Další jednoduchou obranou bylo přidání pancéřování na vozidlo, zábran z pletiva nebo pytlů s pískem, které kumulativní nálož přivedly k předčasnému výbuchu. Zbraň se stala oblíbenou u všech bojujících stran.  Vedle německých vojáků a jejich spojenců z Finska, Maďarska nebo Bulharska se objevila i v rukách amerických a sovětských vojáků. Na úplném konci války používali pancéřovou pěst i povstalečtí bojovníci při Pražském povstání a dosáhli s ní značných úspěchů.

Němci v posledních letech války svoji zbraň vylepšovali a posilovali. Po Panzerfaustu 30 (tedy dostřel 30 metrů) přišel Panzefaust 60, 100 a 150. Vrcholem pak měl být Panzerfaust 250, který již v mnohém připomínal moderní protipancéřové zbraně a odpalovací trubka již mohla být použita vícenásobně. Konec války však zabránil zahájení jeho výroby. Počítalo se i se speciálními variantami Brandfaust pro boj s pěchotou, která měl rozstříknout po okolí dopadu hlavice látku podobnou napalmu, a Gasfaust, obsahující slzný plyn. Celkem bylo vyroben 6,7 milionu Panzerfaustů.

Po válce se Panzerfuast objevil krátce i ve výzbroji naší armády. V Polsku probíhala v letech 1951-52 produkce pod označením Pc – 100. Upravené kopie pod názvem Pansarskott m/45 a Pansarskott m/46 pak vyráběli ve Švédsku a v Argentině pod jménem PAPI. Plány se dostaly i do Japonska, kde však sérovou výrobu nezahájili. Sověti pak německý systém dále vyvíjeli. Jejich řada protitankových zbraní vycházejících z Panzerfaustů – RPG se používá po celém světě dodnes.

Témata:  zbraně historie II. světová válka Volkssturm s Panzerfausty (Berlín, březen 1945) Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy