Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajný projekt americké vlády ve vesmíru? Roky o něm nikdo nevěděl

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Co vidíte na obloze? Slunce, mraky, možná letadlo, v noci hvězdy. Daleko výše se nachází satelity, které jsou většinou pouhým okem nepostřehnutelné, přesto v dnešní době neméně důležité. Kromě navigačních údajů ale poskytují i mnohé další, cenné informace. A některý byly nyní odtajněny.

Vláda Spojených států zveřejnila před několika měsíci po více než 17 letech informace, které jsou klíčem k pochopení extrémních projevů počasí. Údaje pocházejí z klimatických senzorů amerických satelitů, které mapovaly počasí z vesmíru.

Díky podrobným informacím z vesmírných satelitů budou moci vědci lépe pochopit meteorologické jevy ve vesmíru a důsledně tak chránit satelity, letadla, komunikační sítě a citlivé navigační systémy. Upozornila na to Americká geofyzikální unie v magazínu Space Weather.

Podle odborníků mohou extrémní projevy počasí ohrozit nejen bezpečnost na Zemi, ale i v kosmu samotném. Nebezpečné je například ozáření z nabitých částic, které se uvolní během velké sluneční erupce, nebo výbuchy plazmy či působení magnetického pole.

Satelity ve vesmíru monitorují také radiaci, která po nějakém čase způsobuje poruchy zařízení. To by samo o sobě mohlo být pro lidstvo katastrofální, neboť by mohlo dojít k fatálnímu selhání satelitních systémů. A na těch je dnes lidstvo závislé.

Monitorovací systémy byly vyvinuty v laboratoři v Los Alamos a zachycují data ze satelitů po celém světě po několik desítek let. Marc Kippen, programový manažer z Národního laboratoře v Los Alamos v Novém Mexiku, tvrdí, že se na oběžné dráze Země nachází 23 z více než 30 satelitů, které nesou technologii pro monitorování počasí.

Témata:  USA vědci vesmir

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy